Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Huedin | County: Cluj | Site: Biserica Reformată | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Late Medieval
Periods
Medieval Age
Site Category
Religious, Ritual and Funerary
Site Types
Church
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Cluj
Locality   Huedin
Commune   or. Huedin
Site  Biserica Reformată
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Pascu Ioan Feodor
National Arch. Record Site Code 55455.02
Report Cercetările arheologice efectuate pe latura de nord a Bisericii reformate din Huedin, jud. Cluj, s-au desfăşurat în perioada 24 august -10 septembrie 1999, ca parte componentă a programului de restaurare a monumentului. Principalele obiective urmărite au fost: găsirea unor explicaţii privind fizionomia monumentului şi problemele de rezistenţă ridicate de latura sa nordică. Investigaţiile au fost reprezentate de 5 secţiuni, executate în exteriorul monumentului conform planului general de săpătură.
Latura de nord a Bisericii reformate din Huedin, jud. Cluj, a fost cercetată în toate punctele în care aceasta se intersectează cu contraforturile sale laterale. A ieşit astfel în evidenţă existenţa a două structuri de zidărie cronologic distincte: o zidărie mai veche în jumătatea estică a navei (peste care actualul monument se sprijină parţial) şi zidăria bisericii actuale. Zona de adosare a celor două zidării se află în porţiunea mascată de contrafortul central, care sprijină latura de nord a navei.
Zidăria veche este reprezentată de ruina unei construcţii anterioare, foarte probabil tot o biserică, peste care latura de nord a monumentului se sprijină între cor şi contrafortul central. De la demolarea zidului vechi şi până la construcţia bisericii actuale s-a scurs o imprecizabilă perioadă de timp, motiv pentru care între cele două zidării există o "zonă intermediară" (cuprinsă între 0,30-0,60m) în care se găsesc pietre amestecate cu pământ. Deşi reprezintă cea mai veche fază sesizabilă a monumentului, această zidărie a fost clădită într-un strat mai vechi de cultură, care în stadiul actual al cercetărilor nu poate fi datat.
Zidăria nouă aparţine bisericii actuale, reprezintă o singură fază de construcţie şi are o fundaţie proprie în jumătatea de vest a navei, între contrafortul central şi turn.
Contraforturile de pe latura de nord a bisericii cercetate au fost şi ele construite în etape diferite. Zidul vechi nu a avut contraforturi; contrafortul central a fost construit în aceiaşi etapă cu zidul nou iar, ulterior, a fost ridicat contrafortul central şi cel de est - la care parţial se adosează şi un contrafort al corului.
Datorită numeroaselor intervenţii făcute lângă monument şi în vecinătatea acestuia stratigrafia solului nu mai prezintă aspecte semnificative, în stadiul actual al cercetărilor fiind imposibil de precizat mai vechile niveluri de călcare şi de construcţie. Este însă sigur că în apropierea bisericii au fost practicate înmormântări, dovadă fiind cele patru morminte şi relativ numeroasele fragmente de oase umane descoperite în săpătură. Având în vedere orientarea lor (V-E), este posibil ca acestea să dateze dinainte de Reformă.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu