Home Page
Romanian
Archaeological Excavations in Romania, 1983 - 2012.
Preliminary Archaeological Reports

Archaeological Excavation Report

Popeni | Commune: Mârşid | County: Sălaj | Site: Pe pogor | Excavation Year: 1999

Excavation Year   1999
Epoch
Early Medieval;
Late Medieval
Periods
Middle Medieval Period
Site Category
Domestic;
Unassigned
Site Types
Habitation
Map it   Find it on the Romanian map
County / District  Sălaj
Locality   Popeni
Commune   Mârşid
Site  Pe pogor
Site Sector
Site name   
Persons involved and Institutions
Last nameFirst nameroleInstitution
Băcueţ-Crişan Dan Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Băcueţ-Crişan Sanda Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
National Arch. Record Site Code 142168.01
Report Localitatea Popeni este situată pe traseul culoarului ce face legătura între valea râului Someş şi porţiunea superioară a văii Zalăului. Punctul "Pe pogor" este plasat pe un teren plan în partea stângă a şoselei Jibou-Zalău, vis-a vis de Halta CFR-Cuceu. În punctul "Pe pogor" au mai fost efectuate cercetări arheologice în anul 1978 (Al. V. Matei), rezultatele fiind publicate în 1994 (I.Stanciu, Al. V. Matei).
Situaţia stratigrafică: strat negru arat în care apar materiale arheologice, suprapus peste sterilui gălbui în care se adâncesc complexele.
În acest punct au fost trasate un număr de şapte secţiuni în care au fost surprinse patru complexe. Toate complexele se adâncesc în steril, unul este de formă aproximativ dreptunghiulară, al doilea având o formă ovală uşor alungită.
Alături de aceste complexe au mai fost cercetate alte două complexe notate cu A şi B. Complexul A este adâncit în steril, prezentând o formă ovală foarte alungită, având o lungime de 6 m. Complexul B este de asemenea adâncit în steril, având tot o formă ovală însă foarte alungită, spre cele două extremităţi ingustându-se, având o lungime totală de 12 m. Cele două complexe A şi B sunt dispuse paralel unul faţă de celălalt la o distanţă de 1,5 m.
Materialul arheologic recoltat din acest sit constă în ceramică (oale fără toartă, tăviţe şi ţesturi) şi piese de fier (cuţite şi o cataramă). Încadrarea cronologică a sitului: sec. VIII-IX d. Ch.
Abstract other lang.
Abstract   
Bibliography
Bibliographic notes
Source   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Language   RO
 Copyright: the authors of the reports and the National Heritage Institute, CIMEC, 2018.
Coordinating: Bogdan Şandric. Documentary - analysts: Iuliana Damian, Oana Borlean, Adriana Vîlcu. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. ASP, HTML design: Cosmin Miu