Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Almaşu Mare | Judeţ: Alba | Punct: Cheile Cibului - Picui, Peştera cu trei guri, La Bisericuţă, Almaş | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Epoca bronzului;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca medievală mijlocie;
Epoca bronzului timpuriu
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Mănăstire;
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Almaşu Mare
Comuna   Almaşu Mare
Punct
Cheile Cibului - Picui, Peştera cu trei guri, La Bisericuţă, Almaş
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Ciugudean Horia Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Gligor Adrian Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Inel Constantin Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Cod RAN    2318.03 2318.02 2318.01
Raport În luna noiembrie a anului 2000, am efectuat cercetări de suprafaţă pe raza comunei Almaşu Mare, prilejuite de reamenajarea drumului Almaşu Mare - Cib - Cheile Cibului, ocazie cu care am verificat şi identificat mai multe situri arheologice.
Astfel, în punctul "Picui" din Cheile Cibului, a fost localizată o necropolă tumulară, formată din patru movile aplatizate, dispuse pe culmea destul de lată dintre valea Cibului şi cea a Glodului. Pe versantul sudic al masivului "Vânătarea" se află "Peştera cu trei guri", foarte bine poziţionată, apărată natural, uscată, propice locuirii. Aici, am adunat de la suprafaţă fragmente ceramice aparţinând culturii Coţofeni şi epocii medievale.
În punctul "La Bisericuţă" din Cheile Cibului, configuraţia terenului ne sugerează urmele unei posibile construcţii ecleziastice (?), probabil acel complex mănăstiresc menţionat de tradiţia sau de literatura de specialitate (V. Drăguţ).
Tot în Cheile Cibului, pe valea ce coboară spre Băcâia, a fost identificată o amenajare pietruită a unui drum, care în tradiţia locului este considerat că ar fi de epocă romană, însă este cel mai probabil din perioada modernă, cel mult tereziană.
În cimitirul din jurul bisericii Sf. Nicolae din Cib, pe un platou mic de deasupra bisericii de zid, se pot observa urmele mai vechiului lăcaş de lemn, amintit de conscripţii înainte de atestarea bisericii de zid din 1786.
În hotarul satului Almaş - Suseni, în punctul numit "La cruce", deasupra cimitirului bisericii "Schimbarea la faţă", am localizat o altă necropolă tumulară, formată din 5 movile. Aici am redirecţionat drumul de hotar ce risca să distrugă unul dintre tumuli şi am început o săpătură de salvare care n-a putut fi finalizată, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, ea urmând să fie continuată în acest an.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu