Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Ciocadia | Judeţ: Gorj | Punct: Codrişoare | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Gorj
Localitate   Ciocadia
Comuna   Bengeşti-Ciocadia
Punct
Codrişoare
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Hortopan Dumitru Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Marinoiu Vasile Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Cod RAN    78917.01
Raport În urma sesizărilor primite de la locuitorul Simion Ţop din satul Ciocadia, s-a realizat un sondaj în punctul Codrişoare. Mâna de lucru a fost asigurată cu muncitori de la Muzeul Judeţean Gorj.
Punctul Codrişoare se află situat la intrarea, dinspre S în satul Ciocadia - la 300 m E de malul stâng al pârâului Ciocadia şi la 3 km N de DN 67 (Târgu Jiu - Râmnicu Vâlcea).
Sondajul a constat în trasarea unei casete cu dimensiuni de 3,5 x 2 m, în colţul de SV al unui platou cu o suprafaţă de cca. 6 ha.
La -0,3 m faţă de nivelul actual de călcare a apărut fundaţia unui zid din piatră de râu legată cu mortar de var cu o grosime de 0,6 m, orientată E - V. La -0,4 m s-a descoperit o suprafaţă de formă circulară, cu arsură puternică, având diametrul de 0,85 m şi grosimea de 0,2 m. Lângă zid, în partea sudică, a apărut un pavaj din piatră de râu de diferite dimensiuni.
Materialele arheologice descoperite sunt de factură romană: fragmente de olane, ţiglă şi cărămidă (acestea din urmă având diferite dimensiuni: 0,3 x 2,25 x 0,05 m; 0,39 x 0,25 x 0,06 m; 0,42 x 0,29 x 0,06 m, etc.), ceramică şi sticlă fragmentară, mai multe fragmente de la un vas de bronz, o aplică traforată din bronz, o fibulă traforată din bronz, o altă fibulă din bronz de tipul profilat, un cuţit din fier, un inel din fier având gravat chipul zeului Mercur, mai multe fragmente de argint dintr-un cercel filigranat de tipul "nodul lui Hercule", un fragment dintr-o mărgea discoidală din os decorat cu cercuri incizate concentrice, piroane din fier, un calapod din piatră, partea superioară a unui ac de păr din bronz.
Sondajul de la Ciocadia este încă insuficient pentru a trage unele concluzii privitoare la destinaţia locuirii romane de aici (villa rustica sau fortificaţie) sau referitoare la întinderea acesteia. Această descoperire vine să aducă pe harta arheologică a judeţului Gorj un nou sit de epocă romană care se încadrează cronologic în secolele II - III p. Chr.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu