Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Carei | Judeţ: Satu Mare | Punct: Bobald I | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Epoca bronzului;
Latene;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca medievală mijlocie;
Epoca bronzului;
La Tène
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Tell
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Satu Mare
Localitate   Carei
Comuna   mun. Carei
Punct
Bobald I
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Molnár Zsolt Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Németi János Muzeul Municipal Carei
Cod RAN    136535.02
Raport În vara anului 2000 am continuat cercetările arheologice în hotarul oraşului Carei - punctul "Bobald I - Livada". La cercetările arheologice au participat studenţii de la Universitatea "Babeş-Bolyai", Facultatea de Istorie şi Filozofie, timp de două săptămâni, ca participanţi, sub conducerea Molnár Zsolt. Şeful din oficiu al şantierului este Petre Roman, iar lucrările au fost conduse de Németi János.
În acest an am continuat S. XI, cu dimensiuni de 12 x 2 m, adâncimea maximă fiind de -2,1 m, cu scopul de a verifica panta tell-ului, deranjată mult de gropi moderne. Stratul de cultură din epoca bronzului a fost mult bulversat şi din cauza înmormântărilor feudale, care în această zonă a tell-ului sunt săpate în două sau trei nivele (ultimul nivel cuprinde înmormântări de copii). Din morminte feudale provin: o monedă de argint şi două ace de coc, frumos ornamentate, lucrate din argint aurit.
Secţiunea nr. X - magistrală - deschisă încă în anul 1997, a fost săpată până la marginea tell-ului propriu-zis, la buza şanţului de apărare, unde a fost surprinsă o groapă menajeră Gr. 1 / 1997, cu materiale dacice. În anul 2000 am deschis o casetă cu dimensiuni de 6,5 x 3 m, pentru dezvelirea gropii menţionat mai sus. La 50 m de la marginea şanţului de apărare a fost deschisă S. I / 2000 în lan, cu scopul de a verifica această porţiune de teren în afara şanţului de apărare. În această secţiune, în afară de o slabă depunere din epoca bronzului a fost surprinsă o locuinţă din sec. al XVII-lea.
În C. A, în afara Gr. 1, au fost surprinse şi alte complexe mai mici săpate pentru a obţine lut din malul şanţului în epoca Latene D de către locuitorii aşezării dacice, care probabil se află în apropiere (stratul antic este acoperit de o depunere groasă a satului feudal Bobald, dispărut la sfârşitul sec. al XVIII-lea).
Din gropile dacice şi din nivelul antic al şanţului de apărare - în adâncimea de la -1,45 / -1,6 m - au fost obţinute multe fragmente ceramice lucrate cu mâna şi cu roata olarului, de factură dacică, câteva obiecte din os, un cuţitaş din fier, cuie şi vârfuri de săgeţi din fier, o fibulă din bronz, o plăcuţă ornamentată din argint, un fragment de "cataramă" din bronz şi alte obiecte (nasturi) din bronz. Fibula din epoca romană imperială, face parte din seria fibulei cu profilul puternic profilat, tipul 19C Rustoiu, foarte frecventă în Dacia în sec. I. p. Chr. Ceramica lucrată cu mâna şi cu roata olarului are analogii apropiate la Moigrad şi la Şimleul Silvaniei, precum şi din descoperirile mai vechi din judeţul Satu Mare de la Acâş - "Togul lui Majtinyi" şi Lazuri - "Lubi tag". Aşezarea dacică de la Carei - Bobald se datează mai mult din sec. I p. Chr.
Rezumat
English Abstract At Carei - Bobald I, we discovered some graves dating to the Middle Ages; a dwelling dating to the 17th century and many Dacian complexes from the 1st century B.C.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu