Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Mihai Bravu | Judeţ: Tulcea | Punct: Movile | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Epoca bronzului;
Hallstatt;
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Epoca romană;
Epoca bronzului timpuriu;
Hallstatt
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Tulcea
Localitate   Mihai Bravu
Comuna   Mihai Bravu
Punct
Movile
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Micu Cristian Leonard
Paraschiv Eugen Dorel
Vizauer Iulian
Cod RAN    160840.06
Raport În perioada 22 august - 9 septembrie 2000 au fost efectuate cercetări arheologice de salvare în una din movilele funerare aflate la limita de SE a aşezării romane. Movila în discuţie era situată la 600 de m S de şoseaua Mihai Bravu - Turda şi la 700 - 800 m V de localitatea Mihai Bravu. Movila era puternic aplatizată din cauza lucrărilor agricole, înălţimea acesteia, în centrul ipotetic fiind de cca. 1 m.
Cercetarea movilei s-a făcut prin patru suprafeţe triunghiulare (triunghiuri isoscele dreptunghice, cu catetele de 12 m). Între aceste suprafeţe s-au lăsat profile cu lăţimea de 0,5 m. Movila a dat la iveală trei morminte de inhumaţie din epoca bronzului.
Mormântul nr. 1 a fost descoperit în sfertul NV al movilei. Groapa acestuia, de formă rectangulară, cu dimensiunile de 1,51 x 1,34 m, s-a conturat la -0,85 m faţă de actualul nivel de călcare şi avea adâncimea de -0,62 m. Scheletul, orientat SV - NE, era în poziţie chircită, pe dreapta, cu mâna stângă pe bazin, iar cu dreapta pe lângă corp. La 0,15 m E de craniu a fost descoperit un bulgăre de ocru şi o piesă din os.
Mormântul nr. 2 a fost descoperit în sfertul de SE al movilei. Groapa nu a putut fi conturată, deoarece chiar şi fundul acesteia se găsea în pământul negru. Scheletul, chircit pe dreapta, ce avea craniul distrus, a fost găsit la -0,9 m faţă de actualul nivel de călcare şi era orientat NEE - SVV. Mormântul nr. 2 nu avea piese de inventar.
Mormântul nr. 3 a fost descoperit în profilul dintre sfertul de NE şi cel de NV al movilei. Groapa mormântului, de formă rectangulară, cu dimensiunile de 0,9 x 1 m, s-a conturat la -0,65 / -0,75 m faţă de actualul nivel de călcare, iar fundul acesteia era la -1,3 m. Scheletul era deranjat, deci nu cunoaştem orientarea acestuia. În groapă au fost descoperite mai multe mărgele din os, un fragment ceramic atipic şi resturi de lemn. Probabil că resturile de lemn provin de la o podină pe care fusese depus cadavrul, podină ce ulterior s-a prăbuşit, astfel explicându-se deranjarea scheletului.
În sfertul de SV al movilei au apărut mai multe fragmente ceramice datate la începutul epocii bronzului, acestea constituind principalul indiciu pentru datarea mormintelor enumerate. În manta, în stratul vegetal, am descoperit fragmente ceramice de epocă romană timpurie, ce provin probabil din aşezarea din apropiere.[Dorel Paraschiv, Cristian Micu]
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu