Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Pângăraţi | Judeţ: Neamţ | Punct: Mănăstirea Pângăraţi | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Mănăstire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Neamţ
Localitate   Pângăraţi
Comuna   Pângăraţi
Punct
Mănăstirea Pângăraţi
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cantacuzino Gheorghe I. responsabil Direcția Monumentelor Ansamblurilor și Siturilor Istorice
Cod RAN    123610.01
Raport Cercetările, efectuate în vederea restaurării, s-au concentrat îndeosebi în zonele de nord şi de vest ale ansamblului. Observaţiile, îngreunate de numeroase intervenţii târzii, permit considerarea bisericii ca reprezentând lăcaşul ctitorit de Alexandru Lăpuşneanu pe la 1560.
Fundaţiile corpului nordic de chilii, limitate spre exterior de zidul de incintă, sunt ridicate direct pe stâncă, fiind primele construcţii de pe acel loc, ce pot data din a doua jumătate a sec. XVI sau de la mijlocul sec. XVII. Pivniţa din partea de vest a acestui corp are bolta refăcută, probabil în sec. XIX, pe fundaţii anterioare. Cerdacul târziu, cu fundaţie de beton, din faţa chiliilor, se ridică deasupra unor temelii de piatră, datând probabil din sec. XIX. Zidul de incintă de pe latura de nord este contemporan cu turnul din partea de nord-est, având fundaţiile ţesute. Porţiunea de zid aflată la est de turn este adosată acestuia. Se poate presupune că zidul actual de pe latura de est datează şi el din sec. XIX.
Pe latura de vest s-a constatat existenţa unor straturi deosebit de groase de nivelare cu pământ galben purtat, depuse concomitent cu ridicarea în această zonă, unde terenul avea o pantă foarte accentuată în vecinătatea râpei, a zidurilor corpului de construcţii demolat la mijlocul secolului nostru. Observaţiile arheologice, analogiile cu clădirile de la sud-est de clopotniţă, precum şi datele documentare, permit datarea construcţiilor de pe latura de vest în perioada de după 1850, partea superioară fiind integral refăcută la sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX. Dintr-o perioadă mai veche datează unele urme de zidărie descoperite la est de corpul de clădiri menţionat.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu