Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Urluieni (Afrimeşti) | Comuna: Bârla | Judeţ: Argeş | Punct: Castellum B | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Argeş
Localitate   Urluieni (Afrimeşti)
Comuna   Bârla
Punct
Castellum B
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bogdan Cătăniciu Ioana
Cod RAN    14478.01
Raport Cu un fond de 9 milioane de lei, s-au început cercetările unei suprafeţe de 20 x 4 m, orientată N - S peste partea sudică a praetorium-ului din castellum B; în acest fel se poate avea şi planul acestei părţi, dat fiind că în 1995 - 1999 am efectuat cercetarea unei suprafeţe orientate E - V între incintă şi principia şi am identificat, ca fiind probabil praetorium, un edificiu de mari dimensiuni din cărămidă şi parţial cărămidă nearsă.
Cercetarea din această campanie a stabilit existenţa în această parte a unor spaţii de caracter economic, s-a descoperit in situ o amforă de mari dimensiuni şi diferite unelte şi arme de fier; s-au putut identifica doar dărâmăturile zidurilor şi o parte din traseul acestora se află în profile.
Cercetarea s-a efectuat cu 20 muncitori, în perioada 16 - 26 octombrie. Din cauza secetei, condiţiile de lucru au fost şi mai dificile decât de obicei şi trebuie avut în vedere că în acest sit trebuie folosită o pompă vermorell pentru udarea uniformă a suprafeţei de cercetat pentru a nu se afecta prin săparea cu târnăcopul obiectele păstrate. Din păcate două din monedele găsite au fost sfărâmate în momentul când s-a dat cu târnăcopul sau cu un târnăcop de mici dimensiuni, singurele unelte care puteau desprinde pământul uscat şi deosebit de dens.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu