.
Afrimeşti | Comuna: Bârla | Judeţ: Argeş | Punct: Castellum B | Anul: 2000
Anul:
2000
Epoca:
Epoca romană timpurie (sec. I - III);Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade:
Epoca romană
Categorie:
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit:
Fortificaţii
Localizare pe hartă:
Județ:
Argeş
Localitate:
Afrimeşti
Comuna:
Bârla
Punct:
Castellum B
Toponim:
La Cetate; La Urloaia
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Bogdan Cătăniciu Ioana responsabil Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Cod RAN:
Raport:

Cu un fond de 9 milioane de lei, s-au început cercetările unei suprafeţe de 20 x 4 m, orientată N - S peste partea sudică a praetorium-ului din castellum B; în acest fel se poate avea şi planul acestei părţi, dat fiind că în 1995 - 1999 am efectuat cercetarea unei suprafeţe orientate E - V între incintă şi principia şi am identificat, ca fiind probabil praetorium, un edificiu de mari dimensiuni din cărămidă şi ...parţial cărămidă nearsă.
Cercetarea din această campanie a stabilit existenţa în această parte a unor spaţii de caracter economic, s-a descoperit in situ o amforă de mari dimensiuni şi diferite unelte şi arme de fier; s-au putut identifica doar dărâmăturile zidurilor şi o parte din traseul acestora se află în profile.
Cercetarea s-a efectuat cu 20 muncitori, în perioada 16 - 26 octombrie. Din cauza secetei, condiţiile de lucru au fost şi mai dificile decât de obicei şi trebuie avut în vedere că în acest sit trebuie folosită o pompă vermorell pentru udarea uniformă a suprafeţei de cercetat pentru a nu se afecta prin săparea cu târnăcopul obiectele păstrate. Din păcate două din monedele găsite au fost sfărâmate în momentul când s-a dat cu târnăcopul sau cu un târnăcop de mici dimensiuni, singurele unelte care puteau desprinde pământul uscat şi deosebit de dens.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO