Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Zalău | Judeţ: Sălaj | Punct: Palvar | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI)
Perioade
Epoca migraţiilor
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Sălaj
Localitate   Zalău
Comuna   Zalău
Punct
Palvar
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Băcueţ-Crişan Dan responsabil Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău
Cod RAN    139713.01
Raport Scurtă prezentare a sitului, tipul sitului: Obiectivul cercetat este situat pe strada Crasnei, în perimetrul poligonului militar. Primele cercetări au fost efectuate în 1989 de către St. Bajusz de la MJIA Zalău, fiind în fapt o săpătură de salvare datorată lucrărilor de amenajare a poligonului militar. Cu această ocazie au fost descoperite mai multe morminte datate în secolele IX - X.
Obiectivele cercetării: Zona de risc (poligon militar) precum şi importanţa descoperirilor ne-au determinat să reluăm în anul 2000 cercetările în vederea stabilirii pe cât posibil a componenţei etnice precum şi a unei datări cât mai riguroase.
Rezultatele cercetării:
a) anterioare: În campania de cercetări din anul 1989 au fost descoperite mai multe morminte de înhumaţie cu inventar constând în cercei, brăţări, inele ce încadrează necropola în secolele IX - X.
b) Campania anului 2000. În vederea surprinderii altor morminte din cadrul necropolei, au fost trasate două casete cu dimensiunile de 4 x 8 m, respectiv 3, 4 x 12 m la N de suprafaţa cercetată în 1989, descoperindu-se două morminte de înhumaţie, ambele în Caseta 2.
M. 1 - groapa mormântului s-a conturat la -0,6 m faţă de nivelul actual de călcare. Scheletul din care s-au păstrat foarte puţine oase era depus într-o cutie de lemn, urmele acesteia păstrându-se foarte bine sub forma unui dreptunghi de culoare maroniu închis. Inventarul mormântului a constat într-un cercel cu capătul răsucit din sârmă de bronz argintată. Orientarea mormântului este V - E.
M. 2 - groapa mormântului s-a conturat la -0,6 m faţă de nivelul actual de călcare. Scheletul era depus în decubit dorsal într-o cutie de lemn, fiind lipsit de inventar. Orientare V - E.
Pe baza materialelor arheologice şi a ritului de înmormântare opinăm pentru datarea necropolei în secolul X, eventual prima jumătate a acestuia.
Materialele arheologice se păstrează în depozitele MJIA Zalău. Cercetările viitoare vor încerca să stabilească întinderea necropolei.
Obiectivele cercetării viitoare: Importanţa materialului arheologic provenit în urma campaniilor de cercetare obligă la continuarea săpăturilor sistematice în acest sit în vederea stabilirii cu exactitate a suprafeţei necropolei, a modului de dispunere a mormintelor şi stabilirea caracterului etnic al comunităţii care s-a îngropat aici.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu