Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cefa | Judeţ: Bihor | Punct: Cefa - La pădure | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Bihor
Localitate   Cefa
Comuna   Cefa
Punct
Cefa - La pădure
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Crişan Ioan responsabil Muzeul "Ţării Crişurilor", Oradea
Dumitraşcu Sever Universitatea Oradea
Cod RAN    28255.01
Raport Săpăturile arheologice au constat din prelungirea spre sud a secţiunii S4 cu 30 m şi din săparea a cinci casete în vederea dezvelirii unor obiective. Situaţia stratigrafică a rămas identică cu cea din anii precedenţi, deosebiri constatându-se doar în ceea ce priveşte nivelele de locuire. Au apărut în continuare vestigii neolitice, hallstattiene, prefeudale, feudale timpurii şi feudale. Nu au fost scoase la lumină vestigii celtice şi daco-romane aşa cum au fost descoperite în urmă cu doi ani.
Secţiunea a străbătut o zonă intens locuită mai ales în epocile prefeudală, feudală timpurie şi feudală, fiind descoperite mai multe complexe arheologice. Au fost cercetate două gropi menajere şi două vetre de cuptor feudale din sec. XV-XVI, patru locuinţe feudale timpurii din sec. XI-XIII şi o locuinţă prefeudală de sec. IX-X. S-a constatat că locuinţa prefeudală a fost intersectată de un bordei feudal timpuriu care, la rândul său a fost suprapus de două locuinţe feudale timpurii. Deasupra acestora, sub stratul vegetal a fost amenajat un cuptor feudal de la care s-a păstrat doar vatra.
Cercetările vor continua în acest sector al aşezării prin săparea unor secţiuni paralele şi dezvelirea unor noi complexe feudale timpurii care este de aşteptat să apară.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu