Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Geoagiu | Judeţ: Hunedoara | Punct: Dâmbul Romanilor | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Exploatare/carieră
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Geoagiu
Comuna   Geoagiu
Punct
Dâmbul Romanilor
Sector   
Toponim   Germisara
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    89632.01
Raport Campania de cercetare arheologică din anul 1994 a avut ca obiectiv principal delimitarea, ca întindere, a complexului termal de perioadă romană, şi a amenajărilor ulterioare, din zona "Dâmbul romanilor". În acest scop au fost trasate o serie de secţiuni (de dimensiuni diferite), în funcţie de formele de relief şi amenajările descoperite în anii precedenţi. Am reuşit să stabilim traiectul şi modul de amenajare al canalului din perioada feudală. Din cauza amenajărilor moderne nu am putut stabili cu precizie destinaţia acestuia (posibil să fi alimentat o amenajare cu scop de tratament). În partea de vest a mamelonului a fost identificată urma unui bazin roman distrus aproape în totalitate de o construcţie ridicată la începutul secolului XX, clădire realizată în bună parte folosind amenajarea din perioadă romană. Peretele sudic al bazinului păstrează amprenta scocurilor din lemn ce foloseau la aducţiunea apei la cavitatea naturală (Sa) şi alimentau amenajarea mai sus amintită.
Datorită apei foarte bogate în oxid de fier şi calcar, precum şi a fluctuaţiei nivelului acesteia în cavitatea naturală, au fost surprinse patru etape de amenajare, în scopul alimentării bazinului. Fenomenul de colmatare şi "pietrificare" rapidă a depunerilor pe scocuri, a impus refacereaa acestora în timp, în funcţie de noile situaţii. Avem în vedere o investigaţie geologică a întregii zone cercetate arheologic, în vederea stabilirii vitezei de sedimentare a elementelor chimice din apa termală, a fenomenelor petrecute în timp (mişcări tectonice, erupţii ale apelor din subteran, modificări de formă şi relief create de presiunea gazelor din "cavernele" profunde ale mamelonului). Concluziile acesteia dându-ne posibilitatea stabilirii corecte a cronologiei şi modalităţilor de amenajare, în totalitate atipice perioadei romane, a complexului termal Germisara, unicat în Imperiul Roman.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu