.
Almaşu Mare | Judeţ: Alba | Punct: La Cruce | Anul: 2001
Anul:
2001
Epoca:
Epoca bronzului
Perioade:
Epoca bronzului
Categorie:
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit:
Necropolă
Localizare pe hartă:
Județ:
Alba
Localitate:
Almaşu Mare
Comuna:
Almaşu Mare
Punct:
La Cruce
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Ciugudean Horia Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Inel Constantin Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Cod RAN:
Raport:

În perioada 8-24 noiembrie s-au desfăşurat cercetări arheologice în necropola tumulară din perioada timpurie a epocii bronzului, amplasată în localitatea Almaşu Mare, jud. Alba, punctul "La Cruce" (descoperire inedită realizată în urma unor periegheze în teren din anii 1998 şi 2000). Amplasată la o altitudine de cca. 690 m, pe coama dealului ce străjuieşte cimitirul actual al bisericii ortodoxe "Schimbarea la f...aţă" din Almaşu Mare - Suseni, necropola tumulară este alcătuită din cinci tumuli aplatizaţi, aşezaţi în linie, pe aliniamentul SE - NV.

În campania de cercetări a anului 2001 s-a realizat ridicarea topografică a întregii necropole tumulare din punctul "La Cruce", putându-se stabili pe această cale distanţa dintre tumuli. Astfel, tumulul T. 2 se află la o distanţă de 20 m NV faţă de T. 1 (cercetat de noi). Pe aceeaşi linie, spre NV, la 25 m faţă de T. 2, este amplasat T. 3, iar în continuare, la aprox. 40 m de T. 3, se află T. 4 (care este afectat parţial de un drum agricol). În partea opusă, la cca. 100 m SE de T. 1, se găseşte T. 5 (puternic aplatizat).

Cercetările arheologice din campania 2001 au vizat dezvelirea tumulului T. 1, dar din pricina timpului nefavorabil, această activitate s-a realizat până la mantaua sa de piatră, lăsându-se un martor transversal de 50 cm, orientat SE-NV.

A fost deschisă o suprafaţă (S. 1/2001) cu laturile de 15 x 15 m în care se afla situat tumulul T. 1 cu diametrul de 12 m. După înlăturarea vegetaţiei abundente care a şi afectat structura compactă a pietrei din mantaua tumulului, imediat sub stratul vegetal (gros de cca. 15 cm) s-a putut observa că mantaua era alcătuită din bolovani de mari dimensiuni, care erau amplasaţi în zona mediană a tumulului, pentru ca spre centrul acestuia să predomine un strat abundent de piatră mai măruntă. Spre vârful lui T. 1, imediat sub stratul vegetal, a fost descoperită o monedă, iar lângă marginea de NV a martorului de 50 cm, în mantaua tumulului era depusă o râşniţă de gresie de mici dimensiuni. Fiind prost păstrată, după procesele de curăţare şi conservare, moneda descoperită nu a putut fi identificată.

Observaţiile preliminare asupra provenienţei pietrei din mantaua lui T. 1 permit identificarea a două surse diferite: piatră de râu din valea aflată în vecinătatea nordică a necropolei tumulare, respectiv, blocuri mai mari de rocă sedimentară, dintr-un depozit aflat la aproximativ 400 m V de amplasamentul necropolei.

Cercetările viitoare urmează să continue dezvelirea tumulului T.1, respectiv demontarea mantalei de piatră şi identificarea mormintelor pe care le conţine.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO