Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Şuletea | Judeţ: Vaslui | Punct: La Şipot | Anul: 2000

Anul   2000
Epoca
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI)
Perioade
Epoca migraţiilor
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Vaslui
Localitate   Şuletea
Comuna   Şuletea
Punct
La Şipot
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Mamalaucă Mircea responsabil Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad
Cod RAN    166146.01
Raport La sfârşitul anului 2000 am organizat un sondaj în locul numit " La Şipot", com Şuletea, loc aflat la circa 600 m SE de sat, urmărind să descoperim aşezarea şi necropola de sec. IV p. Chr. semnalate încă din anul 1950, iar mai târziu, în anii 1997 - 1998 în urma unor periegheze. Existenţa unei necropole precum şi a unei aşezări din perioada mai sus menţionată a fost semnalată, printr-un inventar numeros şi în cursul anilor '80 când zona a fost amenajată în vederea cultivării viţei de vie. Cu acel prilej au fost descoperite 11 morminte (10 de incineraţie şi unul de înhumaţie) de către un pasionat de arheologie, învăţătorul Marin Rotaru, din satul Giurcani.
Pe baza însemnărilor lăsate de către Radu Vulpe, a celor relatate de Marin Rotaru, a perieghezelor efectuate am hotărât demararea cercetării sistematice a zonei. Nedispunând însă de o sumă prea mare de bani, începând
cercetarea la sfârşitul lunii octombrie am considerat că pentru început s-ar impune realizarea unui sondaj care să ne ajute la stabilirea aproximativă a dispunerii necropolei sau a aşezării. Învăţătorul Marin Rotaru neaducându-şi exact aminte de locul în care a descoperit cele 11 morminte am trecut la executarea unor secţiuni în spaţiile unde la suprafaţa solului am observat atât fragmente ceramice cât şi resturi steologice. Astfel au fost trasate 4 secţiuni lungi de peste 18 m cu lăţimea de 1,5 m, secţiuni executate în diverse puncte din spaţiul aflat în atenţia noastră.
În perimetrul celor patru secţiuni trasate am descoperit o cantitate apreciabilă de ceramică, în totalitate fragmentară încadrată tipologic şi cronologic din sec. IV p. Chr. până în secolele VIII - IX sau chiar din secolele XIV - XV. Singurele elemente in situ descoperite au fost două gropi menajere. În prima dintre gropi descoperită în S. 2 au fost găsite câteva fragmente ceramice, greu de încadrat cronologic şi tipologic, chirpic şi un maxilar inferior de animal. Groapa era de formă circulară cu diametrul de aproximativ 1,2 m, fundul gropii, puţin albiat găsindu-se la -2,7 m.
A doua groapă a fost descoperită în secţiunea S. 3 fiind de asemenea de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 1,3 m, având fundul gropii la 1,4 m faţă de nivelul actual de călcare. În perimetrul gropii la -0,5 m, faţă de nivelul actual de călcare, am descoperit mai multe fragmente dintr-un vas (oală ?) lucrat cu mâna, din pastă de proastă calitate. Deşi rezultatele sondajului nu au fost spectaculoase, ne-au permis stabilirea probabil a extremităţii vestice a necropolei urmând ca în acest an să încercăm trasarea unor secţiuni puţin mai la E, pe o suprafaţă care sperăm să coincidă cu conturul necropolei. De asemenea vom continua căutarea aşezării aferente necropolei, care fără îndoială trebuie să se afle undeva în zonă.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu