Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Capidava | Comuna: Topalu | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 2001

Anul   2001
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Epoca bizantină
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Capidava
Comuna   Topalu
Punct
Cetate
Sector   
Toponim   Capidava
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Constantin Robert
Covacef Zaharia
Crăciunescu Adrian
Florescu Radu
Georgescu Valeriu
Matei Cristian
Miriţoiu Nicolae
Miron Costin
Opriş Ioan Carol
Pavlu Ana
Pinter Zeno-Karl
Ţiplic Ioan Marian
Cod RAN    63063.01
Raport În afara cercetărilor, în anul 2001 s-au executat cu forţe proprii, fonduri de la MINAC şi de la Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia şi sponsorizări de la întreprinderi din zonă un grup sanitar complet, drenuri de evacuarea apelor uzate de la bucătărie şi spălătorul în aer liber din faţa bazei, precum şi tencuirea exterioară şi repararea acoperişurilor la celor două barăci folosite la cazarea studenţilor.

Ca şi în anii trecuţi s-a lucrat cu studenţi în practică de specialitate proveniţi de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie; Universitatea "Ovidiu" din Constanţa, Facultatea de Istorie şi Teologie; Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Facultatea Litere, Istorie, Jurnalistică; Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" Bucureşti, Facultatea de Istorie. Fondurile necesare hranei studenţilor au fost asigurate de fiecare universitate în parte până la concurenţa sumei de 12.000.000 lei fiecare (în total cca. 48.000.000 lei); pentru cazare au fost folosite cele două barăci ale bazei de cercetări Capidava, cu efecte de cazarmament asigurate de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi de Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia. Ministerul Culturii şi al Cultelor a contribuit cu o cofinanţare de 30.000.000 lei. Din aceştia s-au cheltuit 7.000.000 lei pentru dotări (două roabe, săpăligi, lopeţi, şpacluri, saci de plastic) iar restul de 23.000.000 lei pentru contracte de colaborare după cum urmează:

- Mona Petre, desenatoare pentru desenarea descoperirilor mobile în teren şi pentru redesenarea unor relevee în vederea digitizării lor;

- arh. Ana Pavlu, pentru digitizarea celor patru rânduri de relevee generale existente;

- arh. Adrian Crăciunescu pentru relevarea săpăturilor din anul 2001;

- muz. Robert Constantin pentru actualizarea releveului topo al cetăţii şi pentru completarea lui cu zona de la SE de cetate (sectorul VIII cod RAN63063.8);

- dr. Nicolae Miriţoiu pentru transportarea la Bucureşti a celor 35 schelete rezultate din cercetările la necropole (1975-1997) şi pentru prelucrarea lor primară - desfacerea pachetelor, curăţirea vestigiilor, clasificarea primară.

Dintre acestea, s-au executat următoarele:

· Mona Petre a executat desene după obiectele descoperite în săpături, precum şi a redesenat în tuş releveele din anii 1958-1959 (arh. Dinu Teodorescu);

· arh. Ana Pavlu a digitizat cele trei rânduri de relevee (1958-59, 1975, 1989);

· arh. Adrian Crăciunescu a executat releveul săpăturilor din sectoarele III/VI; I; VII;

· dr. N. Miriţoiu a efectuat transportul resturilor osteologice umane din necropolele Capidavei la Bucureşti şi a asigurat prelucrarea lor primară.

În campania 2001 s-au efectuat săpături în sectoarele V (cod RAN 63063.05) şi IV (cod RAN 63063.04), în continuarea campaniilor anterioare; VI (cod RAN 63063.06) în continuarea celor efectuate în campaniile anterioare în sectorul III (cod RAN 63063.03); VII (cod RAN 63063.07) în continuarea celor din campania 2000 şi în sectorul I (cod RAN 63063.01) în continuarea celor din campaniile trecute, precum şi o completare de săpătură în sectorul XI (cod RAN 63063.11) în completarea săpăturilor din anii 1997. Rezultatele adâncesc şi amplifică cunoştinţele noastre despre Capidava romano-bizantină, de tranziţie de la romano-bizantină la medio-bizantină şi medio-bizantină.
Rezumat Les fouilles archéologiques ont continués dans les constructions C.5, C.6, C.9 et dans les carrés O.76, P.75, P.76. Les découvertes de la campagne 2001 consistent en: céramique (fragmentaire ou toute entiere: des amphores, pots, lampes à l´huile etc.), objets en bronze (entre ceux: un stillum et monnaies), objets en fer etc. Aussi, on a trouvé le mur de NO de la construction C.10 et - dans la carrée O.76 - un coin d´une maison (L.3) datant de la fin du VIe s. - commencement du VIIe s. apr. J.-Chr.
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu