.
Capidava | Comuna: Topalu | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetate | Anul: 2001
Anul:
2001
Epoca:
Epoca romană timpurie (sec. I - III);Epoca romană târzie (sec. IV - VIII);Epoca migraţiilor (sec. VII - XI);Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade:
Epoca bizantină
Categorie:
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit:
Cetate
Județ:
Constanţa
Localitate:
Capidava
Comuna:
Topalu
Punct:
Cetate
Sector:
Sectorul V/IV
Toponim:
Capidava
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Covacef Zaharia responsabil sector Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
Cod RAN:
Raport:

În continuarea cercetărilor din anii trecuţi, săpăturile au fost conduse conf. dr. Zaharia Covacef, de la Facultatea de Istorie-Teologie a Universităţii "Ovidiu", Constanţa, fiind executate de studenţii aceleiaşi unităţi de învăţământ superior. A fost adâncită săpătura în ¨O73,74,76 şi ¨P75,76, desfiinţându-se diafragme şi degajându-se suprafaţa de dărâmături până la surprinderea unor resturi constructive sau d...e amenajări.

Astfel prin desfiinţarea unei diafragme - după desenarea profilului - a putut fi identificat zidul de NE al construcţiei C10. De asemenea a fost degajat colţul de E al construcţiei C6, unde a fost surprins un stâlp de lemn vertical, parţial carbonatat, de care se sprijineau câteva scânduri din care s-au cules fragmente carbonizate. În ¨O76, în contextul apariţiei a două fusuri de coloană în centrul unei încăperi cu ziduri de piatră cu mortar - probabil cazarmă romană târzie - au putut fi identificate - tot prin desfiinţarea unei diafragme după desenarea profilului - zidurile de piatră cu pământ corespunzătoare, documentând o fază ulterioară probabilei cazărmi, dar anterioară Casei bogate (C1-C2) din sectorul V.

În ¨P76 s-a degajat suprafaţa de dărâmături identificându-se vestigiile unui bordei a cărui cercetare a fost lăsată pentru campania 2002, iar în ¨P75 a fost identificat un zid de piatră cu mortar, ras până la o adâncime apreciabilă de cca. 1 m, ce se leagă probabil de structurile romane târzii prezente peste tot în zonă. La desfiinţarea martorului dintre ¨O74-O73, tot după desenarea profilului, a fost degajată complet strada 2.

Din săpăturile din campania 2001 din sectorul V/IV au fost recuperate multe fragmente ceramice - mai puţine striate, medio-bizantine şi relativ multe romane târzii, amfore dar şi vase mici. În martorul dintre ¨O74-O73 a fost găsită o monedă de bronz cu inscripţia Diva Paula(?), poate Caecilia Paulina, soţia lui Maximin I (235-238), evident antrenată în acest nivel din depuneri anterioare.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO