Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Ciocadia | Judeţ: Gorj | Punct: Codrişoare | Anul: 2001

Anul   2001
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Gorj
Localitate   Ciocadia
Comuna   Bengeşti-Ciocadia
Punct
Codrişoare
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Hortopan Dumitru Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Marinoiu Vasile responsabil Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Cod RAN    78917.01
Raport Cercetările arheologice de la Ciocadia "Codrişoare" din anul 2001 au avut ca obiectiv principal verificarea elementelor de construcţie apărute în urma realizării sondajului efectuat în anul precedent. Săpăturile au fost efectuate pe proprietatea particulară a cetăţenei Corobea Maria din satul Bircii, comuna Bengeşti - Ciocadia.

S-a trasat o secţiune de 6 x 5,6 m rezultată din dezvoltarea casetei realizată în anul 2000 (planşele 2, 4/4 şi 6/5).

Astfel, săpăturile au scos la lumină fundaţiile unei construcţii de formă patrulateră neregulată cu dimensiunile de 4,6 x 4,2 x 3,84 x 3,6 m. Zidul a fost construit din piatră de râu legată cu mortar ce are o grosime de 0,6/0,62 m. În interiorul construcţiei s-a descoperit un pavaj din piatră măruntă de râu. De asemenea, datorită faptului că în zonă au fost efectuate lucrări agricole, o mare parte din latura vestică şi cea sudică a construcţiei, au fost serios deranjate.

Materialul arheologic recuperat în urma cercetărilor constă din materiale de construcţie întregi sau fragmentare (ţigle, olane, cărămizi) şi fier (un piron), vase ceramice fragmentare lucrate cu mâna şi la roată şi piese din bronz (un arc de fibulă care mai păstrează 5 spirale şi un fragment de la un vas).

În stadiul actual al cercetărilor nu ne putem încă pronunţa în privinţa destinaţiei construcţiei dezvelite în anii 2000-2001.

Nu este exclus ca la Ciocadia "Codrişoare" să fi existat un turn de observaţie care supraveghea drumul subcarpatic care ducea spre limes alutanus sau o villa rustica având în vedere că la Săcelu, la cca. 7 km V există o aşezare romană rurală importantă.

Materialul arheologic recuperat până în prezent se încadrează din punct de vedere cronologic în perioada secolelor II-III p. Chr.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu