.
Ciocadia | Judeţ: Gorj | Punct: Codrişoare | Anul: 2001
Anul:
2001
Epoca:
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade:
Epoca romană
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Județ:
Gorj
Localitate:
Ciocadia
Comuna:
Bengeşti-Ciocadia
Punct:
Codrişoare
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Hortopan Dumitru Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Marinoiu Vasile responsabil Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj
Cod RAN:
Raport:

Cercetările arheologice de la Ciocadia "Codrişoare" din anul 2001 au avut ca obiectiv principal verificarea elementelor de construcţie apărute în urma realizării sondajului efectuat în anul precedent. Săpăturile au fost efectuate pe proprietatea particulară a cetăţenei Corobea Maria din satul Bircii, comuna Bengeşti - Ciocadia.

S-a trasat o secţiune de 6 x 5,6 m rezultată din dezvoltarea... casetei realizată în anul 2000 (planşele 2, 4/4 şi 6/5).

Astfel, săpăturile au scos la lumină fundaţiile unei construcţii de formă patrulateră neregulată cu dimensiunile de 4,6 x 4,2 x 3,84 x 3,6 m. Zidul a fost construit din piatră de râu legată cu mortar ce are o grosime de 0,6/0,62 m. În interiorul construcţiei s-a descoperit un pavaj din piatră măruntă de râu. De asemenea, datorită faptului că în zonă au fost efectuate lucrări agricole, o mare parte din latura vestică şi cea sudică a construcţiei, au fost serios deranjate.

Materialul arheologic recuperat în urma cercetărilor constă din materiale de construcţie întregi sau fragmentare (ţigle, olane, cărămizi) şi fier (un piron), vase ceramice fragmentare lucrate cu mâna şi la roată şi piese din bronz (un arc de fibulă care mai păstrează 5 spirale şi un fragment de la un vas).

În stadiul actual al cercetărilor nu ne putem încă pronunţa în privinţa destinaţiei construcţiei dezvelite în anii 2000-2001.

Nu este exclus ca la Ciocadia "Codrişoare" să fi existat un turn de observaţie care supraveghea drumul subcarpatic care ducea spre limes alutanus sau o villa rustica având în vedere că la Săcelu, la cca. 7 km V există o aşezare romană rurală importantă.

Materialul arheologic recuperat până în prezent se încadrează din punct de vedere cronologic în perioada secolelor II-III p. Chr.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO