Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cluj-Napoca | Punct: Str. Victor Deleu | Anul: 2001

Anul   2001
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca romană;
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Cluj
Localitate   Cluj-Napoca
Comuna   mun. Cluj-Napoca
Punct
Str. Victor Deleu
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cociş Sorin Ilie
Fodorean Florin
Nemeti Irina
Voişian Valentin
Cod RAN    54984.17
Raport În campania a VIII-a s-a urmărit delimitarea laturii de V a clădirii romane C 1 până în apropierea construcţiilor contemporane. S-a deschis o suprafaţă 7 x 3,50 x 4 m.
S-a identificat la -0,20 m pe latura de N a suprafeţei un zid medieval târziu (sec. XVII - XVIII), probabil din faza a doua de construcţie a complexului mănăstirii. Zidul cu grosimea de 80 de cm a fost surprins pe o porţiune de cca. 2,5 m (orientat E-V) care a tăiat podeaua romană, păstrată la - 0,70 m. Pe latura de V, un alt zid medieval (1,8 m lungime, 1,2 m lăţime), a fost aşezat pe dărâmătura podelei romane. Tehnica de construcţie şi materialul arheologic descoperit indică o datare a lui în secolul XV corespunzând unei prime faze a complexului ecleziastic medieval.
La -0,75 m a fost decopertată podeaua de cocciopesto a camerei C 4 din cadrul locuinţei L1. Camera este bine delimitată pe trei laturi (N, S şi E). Lungimea ei este de 4,25 m x 3,5 m fiind întreruptă doar de zidul medieval. Au fost surprinse trei nivele de refacere a instalaţiei de hipocaust. Pentru a se verifica toată stratigrafia, în zona de V s-a executat un sondaj în podeaua de cocciopesto până la adâncimea de 3,30 m. S-a surprins un prim nivel de construcţie în piatră şi trei faze de lemn. Culoarul C 1, identificat în 1999 a fost cercetat până nivelul fazelor de lemn. În acest culoar s-a surprins praefurnium-ul camerei C 4. În dărâmătura culoarului s-a descoperit o inscripţie întreagă dedicată lui Silvanus. Materialul arheologic descoperit constă în piese de bronz, fier, material ceramic.
Stratigrafia suprafeţei este următoarea: o primă fază de lemn datând din primii ani de după cucerire; două faze de lemn până spre mijlocul sec. II d. Chr.; o construcţie în piatră cu o refacere şi o nouă construcţie de piatră cu două refaceri (150 - 270 d. Chr.). Apoi două faze de construcţie din epoca medievală - sec. XV, respectiv XVII, ce aparţin complexului ecleziastic.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu