Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Garvăn | Comuna: Jijila | Judeţ: Tulcea | Punct: Bisericuţa | Anul: 2001

Anul   2001
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII);
Epoca migraţiilor (sec. III - VI);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Epoca romană;
Epoca post-romană;
Epoca bizantină
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Tulcea
Localitate   Garvăn
Comuna   Jijila
Punct
Bisericuţa
Sector   
Toponim   Dinogetia
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Barnea Alexandru
Ionescu Mihai
Olariu Cristian
Cod RAN    160635.03
Raport Dată fiind recenta iniţiativă de restaurare întreprinsă de către muzeul din Tulcea, cercetarea din prezenta campanie s-a concentrat în zona turnului nr. 1 (T1) şi a cca. 2 m din partea de N a secţiunii S. 3, 1955-1957 (în continuare S. 2, 1955-2001). Scopul iniţial l-a constituit curăţarea interiorului T1 şi a S. 3 1955-2001, în vederea restaurării.

În T1 s-a degajat interiorul turnului până la o adâncime de -0,87 m. În nivelul de umplutură au fost descoperite un fragment de cărămidă ştampilată aparţinând legiunii I Iovia Scythica şi fragmente ceramice pornind de la perioada romană până în epoca bizantină a cetăţii de la Dinogeţia (sec. XII). Pe lângă acestea, pilonul central a fost descoperit la o adâncime de -0,87 m (sau -1,22 m pornind de la vârful movilei de pământ cu care era acoperit). Iniţial, acesta a fost acoperit cu un strat de pietre provenind din dărâmătură, care la rândul său era acoperit cu un strat de pământ aparţinând săpăturilor anterioare. Din păcate, datorită volumului foarte mare de muncă şi lipsei fondurilor necesare, nu s-a putut degaja pilonul în totalitate.

În S. 3/1955-2001 s-a iniţiat curăţarea sa pe o lungime de 2 m, în vederea degajării soclului zidului (plintei). În stratul de umplutură au fost descoperite fragmente ceramice databile în intervalul cuprins între fondarea cetăţii romane şi sec. XII, ca şi un fragment de sticlă (fund de pahar), la o adâncime de -0,95 m.

În profilul de V al S. 3/1955-2001, la o adâncime de -0,63 m, s-a descoperit o dăltiţă de fier; datorită contextului neclar, aceasta nu se poate data cu precizie. La adâncimea de -1,42 m, a apărut în partea de E a secţiunii un strat de piatră provenind din dărâmătură, continuat în jumătatea de V cu o podea de lut. Sub podeaua de lut, un nou nivel de dărâmătură, în care există atât fragmente ceramice romane şi bizantine cât şi fragmente de arsură. Sub acest nivel, la adâncimea de -2,08 m a apărut soclul zidului. Se poate considera, în stadiul actual al cercetării că podeaua de lut apărută la -1,42 m poate fi datată în perioada bizantină (sec. X-XII), ea aparţinând unui bordei care a folosit partea exterioară a zidului lui T1, ca una din laturi. Rămâne ca ulterioarele cercetări să stabilească veridicitatea acestei ipoteze.

Pe lângă acestea, au fost efectuate o serie de cercetări de teren. În cadrul acestora au fost descoperite două monede de bronz, una în zona turnului T4, în exteriorul rezervaţiei arheologice, la cca. 10 m SE de turn, alături de o balama din bronz, fragmente ceramice şi bucăţi de zgură de fier.

În punctul Mlăjitul Florilor, în aria cercetată de Gabriel Jugănaru în anii trecuţi, au fost descoperite fragmente ceramice datând din epoca bronzului, getice şi elenistice. De asemenea, în interiorul cetăţii, în sectorul A, a fost descoperită o monedă de bronz.

Pe lângă acestea, au fost efectuate o serie de măsurători în interiorul turnurilor T 1, T 4, T 10 şi T 11.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu