Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Reşca | Comuna: Dobrosloveni | Judeţ: Olt | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Olt
Localitate   Reşca
Comuna   Dobrosloveni
Punct
Sector   
Toponim   Romula
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bălteanu Dan Institutul de Cercetări Socio-Umane Craiova
Negru Mircea Institutul de Cercetări Socio-Umane Craiova
Popilian Gheorghe responsabil Institutul de Cercetări Socio-Umane Craiova
Cod RAN    126754.01
Raport S-au continuat săpăturile în zona cartierului de olari ("villa suburbana"). În această campanie ne-am propus (obligaţi fiind şi de culturile aflate pe suprafaţa respectivă) să controlăm dacă pe partea dreaptă a drumului roman Romula - Acidava continuă construcţiile descoperite în săpăturile efectuate în anul 1992. În acest scop s-au trasat două secţiunii de o parte şi alta a secţiunii din anul 1992.
Secţiunea (2), plasată la nordul celei din 1992, a avut dimensiunile de 66 x 2 m iar cealaltă (S 3) de 50 x 2 m.
Stratigrafie. 1. Cel mai vechi nivel este reprezentat de fragmente ceramice (grupate în gropi) care aparţin culturii Verbicioara (fazele finale) din epoca bronzului. 2. Stratul roman este cel mai gros. 3. Epoca feudală este reprezentată de o groapă din secolele XIV - XV.
Epoca romană. S-a confirmat ipoteza că şi în dreapta drumului Romula - Acidava exista un şir de clădiri a căror prezenţă trebuie pusă tot în legătură cu cartierul meşteşugăresc. Tot în această campanie s-a constatat că, groapa, aflată la circa 30 m spre nord-vest de drumul roman şi la 4 m în spatele şirului de clădiri, este în realitate un şanţ. Acesta are forma unui trapez cu baza mare la nivelul de calcare antic şi cu baza mică la adâncimea de 2,15 - 2,25 m. Rostul acestui şanţ nu ni-l putem încă explica. Aici s-au putut distinge două nivele romane: 1. Cel mai vechi aflat la adâncimea de 1,30 - 2,50 m datează din secolul al II-lea. 2. Primului nivel i s-au suprapus un strat gros de 1 m - 1,15 m datat în prima jumătate a secolului al III-lea.
S-au mai săpat două secţiuni de dimensiunile 40 x 2 m în zona în care s-au descoperit cuptoarele de ars ceramică. Aici s-a descoperit un tipar pentru opaiţe cu ştampila ARMENI. Se confirmă astfel existenţa unui atelier la Romula al meşterului ARMENIUS.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu