Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Costeşti | Comuna: raionul Ialoveni | Judeţ: R. Moldova | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   R. Moldova
Localitate   Costeşti
Comuna   raionul Ialoveni
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Țelnov N responsabil Institutul de Arheolohie, Chișinău
Reaboi T Institutul de Arheolohie, Chișinău
Cod RAN    **
Raport În campania anului 1993 au fost efectuate săpături arheologice de salvare a unui monument din sec. XIV de la Costeşti, r-nul Ialoveni, Republica Moldova. Suprafaţa aşezării este de 450 ha. Pe parcursul lucrărilor au fost studiate o locuinţă de suprafaţă, un cuptor pentru arderea articolelor de olărie, 3 varniţe, colectându-se numeroase fragmente de oale, ulcioare, străchini, capace ş.a. categorii de vase, cât şi obiecte din fier, bronz, os, monede djucide din sec. XIV ş.a.
Locuinţa de suprafaţă avea o temelie din piatră neprelucrată cu lăţimea de 50 cm. Podeaua era amenajată din pietre plate. În locuinţă s-a găsit un pat din cărămidă arsă, în interiorul căruia se aflau canale ("kane") pentru încălzit. Asemenea construcţii de încălzire au analogii în oraşele Hoardei de Aur de pe Volga. Cuptorul pentru arderea cărămizilor sau a tuburilor ceramice pentru apeducte avea înălţimea de circa 2 m fiind construit în formă de cupolă. Pereţii, ridicaţi din cărămidă arsă şi brută cât şi din pietre neprelucrate, aveau grosimea de 80 cm. Vatra era amenajată din pietre plate, bolta fiind ridicată din cărămizi arse. Cuptoarele pentru arderea varului aveau diametru de 2 m şi erau adâncite în sol până la -1,70 m. Într-unul din ele a fost găsit un schelet uman, alte două fiind umplute cu piatră de var nears. Toate acestea, cât şi evidenţierea în alte zone a locuinţelor distruse prin foc şi descoperirea oaselor umane confirmă întreruperea violentă a vieţii în oraş. Sortimentul variat al vaselor mărturiseşte o producţie ceramică dezvoltată. Un interes aparte îl prezintă descoperirea monedelor care permit a urmărirea legăturilor comerciale, cât şi datarea monumentului.
În afară de acestea, pe parcursul lucrărilor au fost precizate limitele aşezării, fiind determinate zonele de perspectivă pentru investigaţiile viitoare, cât şi zonele ce se deteriorează natural sau prin lucrări de construcţii.
Ni se pare destul de semnificativă descoperirea în cadrul investigaţiilor sitului în partea lui de sud-est a unei aşezări a culturii balcano-dunăreană. Depistarea acestei aşezări ar permite, în cazul continuării cercetărilor din zonă să fie rezolvate cele mai actuale şi mai discutate probleme a arheologiei şi istoriei Moldovei.
Săpăturile de salvare din anul 1993 la aşezarea medievală Costeşti indică importanţa acestui sit pentru studierea istoriei Moldovei din sec. XIV şi scot în evidenţă necesitatea unei studieri ample a lui ţinând seama de pericolul distrugerilor din zonă.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu