.
Mereşti | Judeţ: Harghita | Punct: Dâmbul Pipaşilor | Anul: 2001
Anul:
2001
Epoca:
Epoca bronzului;Latene
Perioade:
Epoca bronzului;
La Tène
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Localizare pe hartă:
Județ:
Harghita
Localitate:
Mereşti
Comuna:
Mereşti
Punct:
Dâmbul Pipaşilor
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Crişan Viorica responsabil Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Darvas Lóránt Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sfântu Gheorghe
Popescu Mariana-Cristina Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc
Cod RAN:
Raport:

Aşezare fortificată dacică (sec. II a. Chr. - I p. Chr.); urme de locuire din epoca bronzului (cultura Wietenberg), sec. VII - VIII şi sec. XII-XIII.

Săpăturile din campania anului 2001 au continuat pe Terasa a V-a. Pentru a putea cerceta în totalitate complexele apărute în 1994 a fost deschisă o suprafaţă de 8 x 10 m, paralelă cu secţiunea anterioară, la o distanţă de 0,4 m de aceasta. S-...au decopertat în totalitate locuinţele 7 şi 8 (din ultima fază a locuirii dacice), locuinţa a 9-a (din faza a doua de locuire)şi o parte din locuinţele 10 (prima fază de locuire), 11-12 (din ultima fază) şi 13 (din faza a doua), ultimele trei aflându-se total (12) sau parţial în suprafaţa nou cercetată. Toate sunt locuinţe de suprafaţă, construite din bârne placate cu nuiele şi lipitură de lut. În interiorul lor erau vetre de foc de formă circulară şi părţi de podea lutuită.

Atât în locuinţe cât şi în stratul de cultură a fost descoperit un bogat şi variat inventar arheologic constând din:

-vase ceramice (ceşti-opaiţe, borcane, străchini, castroane, farfurii, capace, oale, cupe, kantharoi), unele, din cele lucrate cu roata, pictate cu motive geometrice;

-unelte de piatră (cute, o râşniţă, un instrument pentru ornamentarea ceramicii);

-unelte şi ustensile de fier (cuţite, cuie, dăltiţe);

-unelte şi ustensile de lut (fusaiole, instrumente pentru modelat ceramica, jetoane);

-piese de podoabă (mărgele);

-unelte de os

-un lot consistent paleofaunistic.

Printre piesele de import se remarcă un fragment de vas de sticlă, de culoare albastră ornamentat cu motive geometrice, de culoare albă, realizate în tehnica millefiori.

În stratul de cultură, printre artefactele dacice, au fost descoperite şi câteva fragmente de vase aparţinând epocii bronzului, cultura Wietenberg. Spre deosebire de anii anteriori, în sectorul cercetat nu au fost identificate materiale aparţinând sec. VII-VIII sau XII-XIII.

Toate materialele descoperite sunt depozitate la MNIT, unde urmează să fie inventariate.

Cercetările din anul 2001 ne-au permis să clarificăm o supoziţie anterioară şi anume existenţa a trei faze de locuire dacică. Practic au fost descoperite trei locuinţe suprapuse: 7 (la -0,6 m), 9 (podeaua şi vatra la -0,8/-0,9) şi 10 (podeaua şi vatra la -1,1 m), toate distruse de incendii. Între nivelul doi şi trei stratul de distrugere este foarte consistent: lipitură arsă până la vitrifiere, bârne carbonizate, cenuşă.

Săpăturile viitoare vor continua cercetarea vestigiilor de pe terasa a V, dar vor aborda şi cele de pe terasele I-II şi "Câmpul Pietrii".

Bibliografie:

1. V. Crisan, Dacii din estul Transilvaniei, Sfântu Gheorghe, 2000.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO