.
Sarmizegetusa | Judeţ: Hunedoara | Punct: Forum Novum | Anul: 2001
Anul:
2001
Epoca:
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade:
Epoca romană
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Județ:
Hunedoara
Localitate:
Sarmizegetusa
Comuna:
Sarmizegetusa
Punct:
Forum Novum
Toponim:
Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Piso Ioan responsabil Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Roman Cristian Aurel Muzeul Castelul Corvineştilor, Hunedoara
Ţentea Ovidiu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN:
Raport:

Au continuat lucrările începute în anul 2000 în camera T, situată la E de basilica forensis. Reamintim (vezi raportul pe anul 2000) că forum novum a fost precedat de un macellum, iar acesta de o fază de lemn. Din faza de lemn s-au păstrat în zona cercetată elemente nesemnificative. Macellum-ul a fost construit pe la începutul domniei lui Hadrian. Din această fază datează, pe latura de N, tabernele 1-11 şi porti...cul din dreptul lor. Sub taberne şi sub portic a fost găsit un întreg sistem de canale, care aveau rostul de a drena apele pluviale din curtea macellum-ului. La un moment dat, de-a lungul laturilor curţii au fost săpate rigole în blocuri de calcar, renunţându-se la vechile canale. Cel mai important rezultat al campaniei a fost dezvelirea parţială a unei prime taberne (nr. 12) pe latura de E a macellum-ului. Aici tabernele erau mai spaţioase şi nu erau prevăzute cu portic.

Macellum-ul a fost demolat şi forum novum a fost construit cu ocazia ridicării Capitoliului. Nu au fost păstrate decât zidurile perimetrale ale macellum-ului. Pe traseul fostelor baze ale pilonilor ce susţineau porticul a fost înălţat zidul Z5, care reprezintă limita de S a basilicii forensis. Basilica forensis a fost construită pe locul tabernelor 1-9, iar pe locul tabernelor 10-11 a fost amenajată o primă încăpere (T), făcând parte dintr-un edificiu care închidea forul pe latura de E. Basilica forensis comunica printr-o uşă cu camera T. La această intrare se ajungea din basilica forensis cu ajutorul unor trepte încadrate de două statui. Baza celei de N s-a păstrat, aparţine guvernatorului M. Sedatius Severianus şi datează din anul 153. Acest an reprezintă şi terminus ante quem pentru construirea Capitoliului şi a întregului for. Este rezonabil să plasăm această transformare cândva în jurul anului 150, ceea ce ar însemna ca macellum-ul să nu fi durat mai mult de o generaţie.

În campania anului 2001 au fost cercetate ambele faze ale încăperii T (T1 şi T2), având fiecare câte o instalaţie distinctă de hypocaust. S-a încercat, dar nu s-a reuşit atingerea limitei de V a basilicii. Este ceea ce a rămas de făcut în campania din 2002, iar aceasta va însemna încheierea săpăturilor în basilică şi publicarea ei.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO