Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Sarmizegetusa | Judeţ: Hunedoara | Punct: Forum Novum | Anul: 2001

Anul   2001
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Sarmizegetusa
Comuna   Sarmizegetusa
Punct
Forum Novum
Sector   
Toponim   Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Piso Ioan responsabil Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Roman Cristian Aurel Muzeul Castelul Corvineştilor, Hunedoara
Ţentea Ovidiu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN    91063.01
Raport Au continuat lucrările începute în anul 2000 în camera T, situată la E de basilica forensis. Reamintim (vezi raportul pe anul 2000) că forum novum a fost precedat de un macellum, iar acesta de o fază de lemn. Din faza de lemn s-au păstrat în zona cercetată elemente nesemnificative. Macellum-ul a fost construit pe la începutul domniei lui Hadrian. Din această fază datează, pe latura de N, tabernele 1-11 şi porticul din dreptul lor. Sub taberne şi sub portic a fost găsit un întreg sistem de canale, care aveau rostul de a drena apele pluviale din curtea macellum-ului. La un moment dat, de-a lungul laturilor curţii au fost săpate rigole în blocuri de calcar, renunţându-se la vechile canale. Cel mai important rezultat al campaniei a fost dezvelirea parţială a unei prime taberne (nr. 12) pe latura de E a macellum-ului. Aici tabernele erau mai spaţioase şi nu erau prevăzute cu portic.

Macellum-ul a fost demolat şi forum novum a fost construit cu ocazia ridicării Capitoliului. Nu au fost păstrate decât zidurile perimetrale ale macellum-ului. Pe traseul fostelor baze ale pilonilor ce susţineau porticul a fost înălţat zidul Z5, care reprezintă limita de S a basilicii forensis. Basilica forensis a fost construită pe locul tabernelor 1-9, iar pe locul tabernelor 10-11 a fost amenajată o primă încăpere (T), făcând parte dintr-un edificiu care închidea forul pe latura de E. Basilica forensis comunica printr-o uşă cu camera T. La această intrare se ajungea din basilica forensis cu ajutorul unor trepte încadrate de două statui. Baza celei de N s-a păstrat, aparţine guvernatorului M. Sedatius Severianus şi datează din anul 153. Acest an reprezintă şi terminus ante quem pentru construirea Capitoliului şi a întregului for. Este rezonabil să plasăm această transformare cândva în jurul anului 150, ceea ce ar însemna ca macellum-ul să nu fi durat mai mult de o generaţie.

În campania anului 2001 au fost cercetate ambele faze ale încăperii T (T1 şi T2), având fiecare câte o instalaţie distinctă de hypocaust. S-a încercat, dar nu s-a reuşit atingerea limitei de V a basilicii. Este ceea ce a rămas de făcut în campania din 2002, iar aceasta va însemna încheierea săpăturilor în basilică şi publicarea ei.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu