.
Sighişoara | Judeţ: Mureş | Punct: Biserica din Deal | Anul: 2001
Anul:
2001
Epoca:
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade:
Epoca medievală mijlocie
Categorie:
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit:
Biserică;
Necropolă
Localizare pe hartă:
Județ:
Mureş
Localitate:
Sighişoara
Comuna:
mun. Sighişoara
Punct:
Biserica din Deal
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Marcu-Istrate Daniela Veronica responsabil SC Damasus SRL Braşov
Pascu Ioan Feodor SC Damasus SRL Braşov
Cod RAN:
Raport:

Ultima campanie de cercetare arheologică la Biserica din Deal s-a desfăşurat în perioada 1-20 iunie 2001 şi a avut drept scop verificarea unor informaţii pe partea de N a clădirii. Au fost deschise trei suprafeţe:

S. 40 deschisă pe latura de V lângă contrafortul din colţul de NV, cu scopul de a verifica relaţia dintre fundaţia actualului perete vestic şi contrafort şi de a încerca să ident...ificăm ruina bazilicii. S-a putut observa structura fundaţiilor bisericii hală şi faptul că peretele şi contrafortul sunt ţesute. De asemenea au apărut mai multe morminte încadrabile orizonturilor de înmormântare cunoscute din campaniile anterioare.

S. 42 a fost trasată cu scopul de a investiga un mormânt cu cai din epoca migraţiilor, mormânt ce a fost identificat parţial în S. 41/2000. Deşi secţiunea a avut dimensiuni mari (5x5 m), ea nu a reuşit să surprindă în întregime mormântul, ci doar cinci schelete de cai cu capetele aşezate radial spre exterior, aparţinând după toate indiciile perioadei sfârşitului sec. VI. Din păcate datorită structurii terenului actual, cu umpluturi masive realizate în epoca medievală, mormântul se află la adâncimea de -5,5 m şi este amplasat în imediata apropiere a monumentului medieval, situaţie care face imposibilă extinderea cercetării. În zona înmormântării au fost descoperite puternice urme feruginoase, fără a se putea însă recupera piese definibile.

S. 43 a fost deschisă lângă porticul de N având ca principal scop cercetarea unui zid perpendicular pe biserica actuală şi anterior acesteia, identificat în S 21-22/2000. În urma săpăturii s-a ajuns la concluzia că zidul în discuţie aparţine unei etape care nu a mai fost finalizată.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO