Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Alba Iulia | Punct: str. Macului Nr. 4 | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Aşezare urbană
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Alba Iulia
Comuna   mun. Alba Iulia
Punct
str. Macului Nr. 4
Sector   
Toponim   Apulum
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    1026.21
Raport Au fost executate săpături arheologice de salvare pentru descărcare de sarcină istorică a terenului situat pe str. Macului, nr. 4. în acest perimetru, cuprins în curtea Colegiului "Horea, Cloşca si Crişan", urma să fie construită o extindere a Grupului Şcolar de Industrie Uşoară Alba lulia. Pe suprafaţa ce urma a fi afectată de construcţie, la data începerii investigaţiilor, existau amenajări contemporane (seră, canalizare, teren de sport asfaltat) care au distrus parţial straturile de cultură. Pentru verificarea stratigrafiei şi a importanţei vestigiilor istorice au fost deschise cinci secţiuni.
Complexele arheologice, puse în lumină cu acest prilej, au constat din: locuinţe şi bordeie romane (3x1,80 x -1,30 m; 3,90 x 3,10 x -2,30 m), unele dintre ele, cu mai multe nivele succesive de locuire, din care s-a prelevat material ceramic, tegular şi osteologic. Au fost surprinse: fragmente de ziduri lucrate în tehnica opus incertum, o încadrare mai pertinentă a acestora putând fi oferită de ştampilele de pe lucernele descoperite, locuinţe medievale cu sau fără anexă, de formă dreptunghiulară (3,20 x 2,10 x -1 m; 4,20 x 3,10 x-1,20 m), ale căror vestigii pledează pentru o încadrare cronologică în sec. XI - Xlll (?) şi numeroase gropi menajere. Probabil că zona cercetată făcea parte din oraşul antic Municipium Septimium Apulensis, mai precis de la periferia sa vestică.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu