Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Turdaş | Judeţ: Hunedoara | Punct: Luncă | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Turdaş
Comuna   Turdaş
Punct
Luncă
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Căstăian Mihai Cristian Universitatea "1 Decembrie 1918", Alba Iulia
Ciută Marius Mihai Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Luca Sabin Adrian responsabil Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Cod RAN    91697.01
Raport Campania de cercetare sistematică a sitului neolitic de la Turdaş-Luncă din anul 1994 a avut două mari obiective.
Primul a constat din studierea, în continuare, a zonei de vest a sitului. Pentru aceasta au fost trasate şi excavate două casete de câte 4/4 m. Stratigrafia acestora a confirmat - în mare - observaţiile din anul anterior. Aici există un strat superior aparţinând culturii Coţofeni şi un strat inferior aparţinând fazei timpurii a culturii Petreşti cu elemente Turdaş, fără a putea să afirmăm că aparţin unui strat de sine stătător sau sunt răsfirări ce ţin de aşezarea ce se dezvoltă la cca 50 m distanţă şi aparţine culturii Turdaş. Casetele cercetate au primit siglele C4 şi C5/1994.
Al doilea obiectiv a constat în începerea unei suprafeţe în zona centrală a staţiunii turdăşene. Aceasta se află la 30 m est de suprafaţa SI/1992 şi a primit sigla SII/1994. Date fiind condiţiile anului 1994 a fost decopertată o suprafaţă de doar 6/4 m cu posibilitatea extinderii până la 10/10 m. A fost excavată doar partea superioară a nivelului petreştean. Imediat sub solul răscolit de lucrările agricole a fost cercetată o locuinţă de suprafaţă. Cu această ocazie au fost descoperite vase aparţinând fazei Petreşti AB, un număr de 15 greutăţi de pescuit (dintre care o parte cu semne incizate sau impresate), fragmente de unelte de piatră şlefuită, foarte multe unelte de silex şi obsidiană, câteva râşniţe de măcinat cereale şi o verigă de cupru. După prelevarea şi prelucrarea grafică şi fotografică a stratigrafiei descoperirilor, suprafaţa a fost pregătită pentru iarnă, urmând a fi cercetată, în continuare, anul viitor.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu