Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Brăduţ | Judeţ: Covasna | Punct: Dealul Rotund – Muntele de Piatră | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Covasna
Localitate   Brăduţ
Comuna   Brăduţ
Punct
Dealul Rotund – Muntele de Piatră
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Székely Zsolt Institutul Român de Tracologie, Bucureşti
Cod RAN    64050.03
Raport În cursul campaniei din vara anului 1998, au fost continuate cercetările arheologice la complexul tumular din epoca bronzului timpuriu, cultura Schneckenberg. B. - Jugodin de la Brăduţ. Au fost trasate 6 casete de diferite dimensiuni, însumând o suprafaţă cercetată de circa 180 m2.
Pe platoul Dealului Rotund au fost cercetaţi tumulii nr. 14, 15, şi 16, care au fost parţial distruşi în secolul trecut şi laturile sud-est şi sud-vest au fost secţionate în cursul campaniei din vara anului 1997. Faţă de laturile sudice ale acestor tumuli, laturle nord-estice şi nord-vestice, au avut o stratigrafie mai diferită: sub humusul gros de 17-20 cm, se află mantaua tumulului, cu grosimea de 25-30 cm., de culoare brun deschisă, sub care a fost găsit un strat de cultură de culoare neagră, gros de 80 cm, la mijlocul tumulului, care se subţiază spre exterior.
În acest strat de culoare neagră, au fost adâncite cistele de piatră aparţinând bronzului timpuriu. Au fost găsite mai multe lespezi de piatră, în poziţie secundară. Stratul de cultură de culoare brun-deschis, aparţinând acestor ciste, nu a conţinut material ceramic.
Stratul de culoare neagră-închisă, care în cursul acestei campanii a fost surprins prima dată în această grosime neaşteptată de 80 cm, conţine multă cărbune, cenuşă şi fragmente ceramice.
Materialul ceramic este foarte bogat în forme şi decor, dar totodată este şi foarte fragmentar. Vasele sunt de culoare neagră, cenuşie şi cărămizie-brună. Sunt făcute din pastă amestecată cu pleavă, cu pietricele mici şi pisate sau din pastă fină. Fragmentele de vase decorate cu caneluri sau cu benzi, (PI. I1I./1-2.), umplute cu inciziuni, sunt lucrate din pastă fină, cele excizate din pastă cu pleavă, (PI. 11/1-4.). Mai multe fragmente sunt decorate cu triunghiuri incizate, care alternează cu benzi lustruite şi benzi umplute cu pătrăţele excizate şi cruţate din pastă-tablă de şah, (PI. 1/1-2.). Unele vase sunt decorate cu spirale mărginite de linii incizate, iar suprafaţa benzilor este acoperită cu mici adâncituri rotunde, (PI. N/5.). Acest decor este prezent atât în faza l. Bolintinianu, cât şi în faza Giuleşti al culturii Boian. Decorul incizat, caracteristic pentru primele două faze ale culturii Boian predomină în cadrul acestui material. Au fost descoperite mai multe vase-strecurătoare, de diferite dimensiuni, (PI. IU/3.). Materialul litic este reprezentat de mai multe topoare plate, fără gaură de înmănuşare, confecţionate din opal alb.
Acest material ceramic, pe baza formelor şi a decorului caracteristic, aparţine primelor două faze ale culturii Boian.
Datorită faptului că, materialul ceramic este foarte fragmentar şi marea majoritate a lui poartă urme de ardere secundară, presupunem că este vorba de nişte complexe rituale, de sacrificiu, care se leagă de viaţa spirituală al acestor comunităţi. Acest material arheologic reprezintă prima atestare a fazei Bolintineanu a culturii Boian în sud-estul Transilvaniei. Nici la Leţ, nici la Turia nu au fost descoperite vestigii din această primă fază de dezvoltare al acestei culturi, numai faza Giuleşti.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu