Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Buneşti | Judeţ: Vaslui | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Latene
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Vaslui
Localitate   Buneşti
Comuna   Buneşti-Avereşti
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Bazarciuc-Teodoru Violeta Veturia Muzeul Orășenesc Huși
Cod RAN    168979.01
Raport Descoperită în primăvara anului 1978, cetatea de la Buneşti a început să fie cercetată sistematic din vara aceluiaşi an.
Rezultatele deosebite ale cercetărilor de aici au creat posibilitatea continuării timp de 20 ani a acestora, urmând ca în campaniile viitoare să se continuie investigaţiile în acest punct.
În anii 1997-1998, în funcţie de fondurile ce ne-au fost acordate, s-a continuat săpătura în zona de nord-vest a cetăţii prin trasarea a cinci secţiuni cu orintarea E-V (S124, S125, S126) şi cu orintarea NE-SV.
S-a confirmat, existenţa nivelului neolitic, aparţinând aspectului cultural Cucuteni A2, peste care se suprapune nivelul dacic.
Pentru epoca neolitică semnalăm descoperirea a două dăltiţe din piatră şi a doi idoli fragmentari alături de ceramică neolitică provenind, în general, de la vase grosiere de provizii.
Referindu-se la nivelul dacic, cantitativ ceramica modelată cu mâna, predomină. Provine de la căni cu o toartă, străchini, vase de provizii cu butoni rotunzi sau apucători semicirculare, nelipsind drept decor brâul alveolar sau ornamentele în relief.
Nelipsită este şi ceramica grecească provenind de la amfore de tip Thasos, Sinope, Heracleea Pontica.
Din categoria obiectelor de podoabă, menţionăm cele două exemplare de brăţări din bronz cu capetele libere, frecvent întâlnite la Buneşti, o verigă şi o mărgică din pastă de sticlă cu ochi.
Alături de rezultatele cercetărilor sistematice din anii precedenţi, noile descoperiri arheologice vin să confirme, încă o dată, importanţa acestei staţiuni, urmând ca investigaţiile viitoare să aducă noi contribuiţii la cunoaşterea civilizaţiei geto-dacice din Moldova în sec. IV-III a.Chr.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu