Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Crasnaleuca | Comuna: Coţuşca | Judeţ: Botoşani | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Botoşani
Localitate   Crasnaleuca
Comuna   Coţuşca
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    36845.01
Raport Au continuat săpăturile în aşezarea de tip "cenuşar", aparţinând culturii Noua, de la Crasnaleuca, cercetările concentrându-se în jumătatea sudică a cenuşarului nr.1.
Prin excavarea unei suprafeţe de aproximativ 15o m pătraţi, s-au putut face observaţii importante privind limita cenuşarului în această zonă; stratigrafia orizontală şi verticală; caracteristicile inventarului descoperit. Ca şi în campaniile precedente, şi în acest an au fost identificate "platforme" din lut (crud sau cu urme de arsură), delimitate una de alta prin suprafeţe mari pe care s-au păstrat urme de ardere intensă (cenuşă, cărbuni, "lipitură" arsă).
Nu au apărut complexe de locuire. Inventarul, foarte bogat, constă în: numeroase oase de animale, fragmente ceramice, câteva cuţite curbe din silex, ac din bronz, precum şi numeroase obiecte din os. În ceea ce priveşte ceramica, se remarcă prezenţa următoarelor forme: "ceaşca", lucrată din pastă de bună calitate, prevăzută cu torţi cu buton sau creastă; vasul-borcan, în mai multe variante, ornamentat cu brâu în relief (simplu, crestat, alveolat) şi, de obicei, cu şir de orificii (complet sau parţial perforate) dispuse deasupra brâului; vasul mic tronconic, cu pereţii drepţi sau uşor arcuiţi. De menţionat absenţa ornamentelor (cu excepţia brâului). Pe baza materialului descoperit până în prezent, considerăm că cenuşarul nr.1 de la Crasnaleuca poate fi atribuit fazei a doua a culturii Noua (Noua II după A.C. Florescu).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu