Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cigmău | Comuna: Geoagiu | Judeţ: Hunedoara | Punct: Cetatea Urieşilor | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Castru
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Cigmău
Comuna   Geoagiu
Punct
Cetatea Urieşilor
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    89614.01
Raport În toamna anului 1998 au fost efectuate (pentru Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva), în zona castrului Cigmău situat la sud vest de Germisara, cercetări geofizice cu mai multe metode suprapuse, pe o suprafaţă de circa 30 ari. Acestea au condus la obţinerea a trei imagini, reprezentând reflectarea rezistivimetrică şi magnetometrică a vechilor construcţii, actualmente îngropate sub un strat gros de sol.
În datele rezistivimetrice (vezi figura) apar foarte elocvent două ziduri groase (probabil, peste 2 m grosime), unul orientat vest-est situat pe buza râpei ce mărgineşte spre nord platoul şi altul perpendicular pe acesta, orientat deci nord-sud. Intersecţia lor nord-estică este cuprinsă în cadrul hărţii, cele două ziduri continuând însă spre vest şi spre sud în afara perimetrului cercetat de noi. Zidul nordic prezintă o îngroşare puternică, reprezentând probabil un turn, la circa 35 m vest de intersecţia cu zidul orientat nord-sud.
Datele rezistivimetrice indică de asemenea şi o posibilă structură circulară în partea de sud-vest a perimetrului, cu diametrul de peste 30 m dar şi cu alte compartimentări în interior.
Datele magnetometrice completează informaţiile obţinute din hărţile de rezistivităţi aparente, indicând posibile zone de îmbogăţire în fragmente de ţigle şi cărămizi (eventual chiar un pavaj realizat din aceste materiale), precum şi probabile zone în care zidurile sunt construite din cărămidă.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu