Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cristeşti | Judeţ: Mureş | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Mureş
Localitate   Cristeşti
Comuna   Cristeşti
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Man Nicoleta Muzeul Judeţean Mureş
Protase Dumitru Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN    114364.02
Raport Săpăturile au avut drept scop extinderea cercetărilor în zona imediat apropiată albiei vechi a Mureşului. Din cauza culturilor agricole târzii care au existat în acest sector, cercetările s-au desfăşurat pe un spaţiu restrâns pus la dispoziţie de către săteni.
La o distanţă de 200 m spre sud de vechea albie a Mureşului (care s-a păstrat printr-o baltă paralelă cu albia actuală a Mureşului), s-au trasat două secţiuni:
Secţiunea l (20 x 2 m) cu orientarea N-S (aproape perpendiculară pe vechea albie a Mureşului). Aici s-a descoperit un singur strat de cultură romană, foarte subţire, semn că această zonă nu a fost locuită. Materialul arheologic descoperit se rezumă la câteva fragmente ceramice roşii.
Secţiunea II (10 x 2 m) a fost trasată la un metru de vechea albie a Mureşului şi paralelă cu aceasta. La adâncimea de 0,70 m s-a descoperit un strat gros de aluviuni (0,30 m), care a acoperit o temelie de zid. Din zid nu am putut recupera nici un material. Temelia este din piatră de râu legată cu mortar, înălţimea păstrată este de 0,20 m. în această secţiune s-a prins un colţ de încăpere, temelia fiind în formă de L. Ca urmare, pe latura de nord a secţiunii s-a deschis o casetă (10 x 10 m), unde după cum era de aşteptat, temelia locuinţei se continuă. Temelia descoperită atât în secţiune cât şi în casetă reprezintă urmele unei locuinţe de suprafaţă cu cel puţin două încăperi. Sub stratul de aluviuni din casetă s-au descoperit două tegule bipedale ceea ce ar putea constitui un indiciu că zidul a fost din cărămidă.
Aceste descoperiri coroborate cu descoperirile campaniilor precedente ne duc la concluzia că în cadrul aşezării locuinţele au fost dispuse asimetric, locuinţele modeste din chirpici alternând cu altele din cărămidă. Din păcate, datorită depunerilor aluvionare nu s-a păstrat material arheologic în interiorul locuinţei, sau mai sigur de presupus, proprietarul şi-a recuperat o mare parte din inventar şi a părăsit locuinţa.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu