Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Feldioara | Judeţ: Braşov | Punct: Marienburg | Anul: 1994

Anul   1994
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Braşov
Localitate   Feldioara
Comuna   Feldioara
Punct
Marienburg
Sector   
Toponim   Marienburg
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Căpățână Dan responsabil Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
Cod RAN    40964.05
Raport Investigaţiile s-au concentrat pe latura de N-V a fortificaţiei feudale prin executarea a două casete numerotate XVII (6 x 4 m) şi XVIII (8 x 2 m) în exteriorul obiectivului şi a unei secţiuni III A (32 x 2 m) orientată N-S. S III A are 23 m în interiorul cetăţii, iar restul în exterior, pe latura de sud a acesteia. Scopul cercetării a constat în a urmării, dacă zidul faza I constructivă, găsit în anii anteriori pe latura nordică a cetăţii, şi atribuit de noi, cu probabilitate, epocii teutonice, continuă şi pe partea de vest. Cercetările au relevat faptul că zidul există pe o lungime de încă 10 m. Din păcate, nici în anul 1994 nu avem nici o probă arheologică care să ne permită datarea certă a acestuia.
În S III A a apărut un zid interior lipit de zidul nordic al incintei, analog constructiv cu cele descoperite în anii anteriori. Acest zid a făcut parte din amenajările ridicate ulterior construcţiei bisericii din interiorul cetăţii (sec. XV - XVII). S III A nu a atins rolul viu, cercetările trebuind continuate în anul 1995.
În campania arheologică 1994 s-au terminat lucrările de protecţie şi marcare în teren a bisericii cetăţii. Zidurile monumentului au fost ridicate 50 cm deasupra solului şi protejate cu o şapă de beton.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu