Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Floreşti | Comuna: Poieneşti | Judeţ: Vaslui | Punct: Mânăstirea Floreşti | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Biserică
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Vaslui
Localitate   Floreşti
Comuna   Poieneşti
Punct
Mânăstirea Floreşti
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Chiriac Gelu Laurenţiu Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare", Vaslui
Ursachi Laurențiu Muzeul "Vasile Pârvan", Bârlad
Cod RAN    165363.01
Raport Săpăturile arheologice de la Mănăstirea Floreşti, sat Floreşti, com. Alexandru Vlahuţă, jud. Vaslui, din campania anului 1998 au avut un caracter de salvare, în atenţia noastră s-a aflat biserica şi palatul stăreţiei din cadrul acestei mănăstiri.
în urma executării celor 4 casete exterioare din jurul bisericii, s-a constat faptul că biserica de sec. XIX a avut o fundaţie unitară, dar că a fost construită pe urmele unei mai vechi fundaţii aparţinând unei biserici de la sfârşitul sec. XVII. Această ultimă fundaţie se pare că a fost înconjurată cu o rigolă pe întreg conturul ei. S-au evidenţiat de asemenea etapele de construcţie diferenţiate pentru fiecare biserică în pare. S-au descoperit fragmente de olane şi de cărămidă inscripţionată (de sec. XIX, poate chiar şi de sec. XVII).
În urma trasării a două casete pe exteriorul palatului stăreţiei s-a depistat un vechi punct de colectare (sau cămin de vizitare) al apelor pluviale de pe versanţii înconjurători către mănăstire. Planimetria zonei este normală. S-au descoperit aceleaşi materiale arheologice.
Săpăturile din interiorul bisericii mănăstirii au reliefat existenţa a două ziduri aparţinând unei fundaţii mai vechi de la o biserică de la sfârşitul sec. XVI. Aceste două ziduri sunt dispuse perpendicular pe zidul perimetral al construcţiei actuale şi ele se pare că delimitau pronaosul de naos şi naosul de absidele laterale ale construcţiei de sec. XVI. Şi în interior s-au găsit aceleaşi materiale arheologice alături de câteva fragmente de sticlă şi o cataramă de fier (aflată într-un avansat proces de degradare).
Cercetările ulterioare vor urmări întreaga evoluţie arhitecturală a Mănăstirii Floreşti, precum şi noi date privind structura de rezistenţă a întregului ansamblu arhitectonic.

Investigaţii geologice
Ţinând seama de importanţa edificiului construit în sec. XVII-lea şi de cerinţele colectivului de arheologi, s-au efectuat investigaţii geologice la şantierul arheologic Floreşti, după cum urmează:
- recoltări de probe din mortarul fundaţiei şi din piatra de fundaţie;
- recoltări de probe din terenul de fundaţie;
- prob de rocă din zidăria edificiului.
Aceste probe sunt destinate analizelor de specialitate, în vederea obţinerii unor rezultate cât mai exacte şi mai complete privind construcţia şi compoziţia fundaţiei de la biserică şi de la palatul stăreţiei.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu