Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Hârşova | Judeţ: Constanţa | Punct: Cetatea Carsium | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca romană târzie (sec. IV - VIII)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Constanţa
Localitate   Hârşova
Comuna   or. Hârşova
Punct
Cetatea Carsium
Sector   
Toponim   Carsium
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    60810.01
Raport Se situează pe malul Dunării, în interiorul oraşului Hârşova, între străzile Danubiu, Cetăţii şi Alexandru cel Bun. S-a început deschiderea unei noi secţiuni, în zona "Turnului Comandant", unde în campania din anii din urmă au ieşit la lumină resturile unui zid şi o porţiune absidată, făcând probabil parte dintr-o bazilică.
De asemenea, s-a continuat investigarea axei magistrale S2, în careurile 61-80, unde s-au cercetat în mod deosebit două obiective distincte:
1. O construcţie romano-bizantină (la -2,15 m), identificându-se un nivel de arsură puternică cu urme de chirpici. După demontarea nivelului (la 2,20-2,30 m) au apărut pietre căzute şi urme de bârne de lemn, provenind de la suprastructura edificiului. Din acest nivel au fost recuperate fragmente ceramice, sticlă etc. Nivelul de călcare pe care s-au aflat materialele este uşor aplecat spre est (-2,40 m faţă de 2,10 m la vest) datorită trasării solului. Sub arsură apare o nivelare cu pământ pigmentat de culoare brună şi galben-verzui cu puţine resturi ceramice. Materialele descoperite şi succesiunea stratigrafică conduc, preliminar, la următoarea situaţie:
- un nivel roman de sec. III (datat cu monedă) care şi-a încheiat existenţa prin invaziile carpato-gotice din 271-272 p. Chr.
- un nivel romano-bizantin de sec. IV p.Chr. (V ?), cu resturi de chirpici arşi si nearşi, urme de cărbune şi bârne de lemn (poate corespunde refacerii de la sfârşitul sec. III - începutul sec. IV p.Chr.)
- nivel romano-bizantin de sec. V-VI (datat cu monede). Deasupra urmează un nivel "Dridu", cu locuinţe bogate în inventar, cu deosebire ceramică. Cercetarea obiectivului va continua şi în anul 1999.
2. Zona incintelor (careurile 72-76). Aici s-a identificat o nivelare realizată la sfârşitul evului mediu cu materiale tipice (fragmente ceramice, bombarde, oase de animale (deşeuri menajere) etc. S-a pus în evidenţă incinta perimetrului interior cu nivelul de demantelare modern, în zona careurilor 76-74 s-a identificat emplectonul şi resturi de la bârne de lemn (groase).
S-au observat şi blocuri mari de calcar cu o anumită simetrie ce pot constitui faţa zidului.
În sfârşit, materialul monetar descoperit în campania anului 1998, corespunde, în cea mai mare parte, secolelor III-V p.Chr., ieşind din această grupă doar două piese: o autonomă de bronz histriană de tip Helios şi una de tip Iustin II (Nikomedia, 571/572 p.Chr.).
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu