.
Mitoc | Judeţ: Botoşani | Punct: Malu Galben | Anul: 1998
Anul:
1998
Epoca:
Paleolitic şi mezolitic
Perioade:
Paleolitic
Categorie:
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit:
Locuire
Județ:
Botoşani
Localitate:
Mitoc
Comuna:
Mitoc
Punct:
Malu Galben
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Chirica Vasile Muzeul de Istorie a Moldovei, Iași
Cod RAN:
Raport:

În luna septembrie 1998, cercetările arheologice de la Mitoc - Malu Galben au fost concentrate asupra careurilor A02-A4, pentru atingerea unor eventuale noi niveluri de locuire aurignaciană.
S-a optat pentru această modalitate de cercetare deoarece, prin colaborarea cu Dr. Paul Haesaerts de la Institutul Regal de Ştiinţele Naturii din Bruxelles s-a stabilit, pe calculator, gradul de înclinare a stratelor g...eologice la Mitoc - Malu Galben, în acest context, s-a stabilit că, prin dubla înclinare a profilului, perimetrul careurilor A02-A4 poate constitui o zonă de conservare a unor locuiri paleolitice mai vechi decât acelea identificate deja. S-a optat pentru această situaţie şi datorită precarităţii fondurilor rezervate săpăturilor arheologice.
Prin cercetarea atentă a întregii suprafeţe, s-a putut constata că, în careurile A02-A01, la adâncimea de 12,40 m se află un nivel de pietrişuri de rulare în amestec cu piese de silex, cioplite intenţionat. La 0,20 m mai jos, este prezent un alt nivel de astfel de pietrişuri.
În careul A3, la adâncime de 12,05 m (corespunzătoare adâncimii de 12,40 m din A02) au fost identificate stânci de calcar din baza versantului, piese de silex şi un molar de cal.
În careul A4, la adâncimea de 11,70 m, peste nivelul de stânci de calcar, s-a conservat un craniu de cal (Equus caballus) aproape întreg, dar fără materiale litice.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO