Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Mitoc | Judeţ: Botoşani | Punct: Malu Galben | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Paleolitic şi mezolitic
Perioade
Paleolitic
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Botoşani
Localitate   Mitoc
Comuna   Mitoc
Punct
Malu Galben
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    38385.02
Raport În luna septembrie 1998, cercetările arheologice de la Mitoc - Malu Galben au fost concentrate asupra careurilor A02-A4, pentru atingerea unor eventuale noi niveluri de locuire aurignaciană.
S-a optat pentru această modalitate de cercetare deoarece, prin colaborarea cu Dr. Paul Haesaerts de la Institutul Regal de Ştiinţele Naturii din Bruxelles s-a stabilit, pe calculator, gradul de înclinare a stratelor geologice la Mitoc - Malu Galben, în acest context, s-a stabilit că, prin dubla înclinare a profilului, perimetrul careurilor A02-A4 poate constitui o zonă de conservare a unor locuiri paleolitice mai vechi decât acelea identificate deja. S-a optat pentru această situaţie şi datorită precarităţii fondurilor rezervate săpăturilor arheologice.
Prin cercetarea atentă a întregii suprafeţe, s-a putut constata că, în careurile A02-A01, la adâncimea de 12,40 m se află un nivel de pietrişuri de rulare în amestec cu piese de silex, cioplite intenţionat. La 0,20 m mai jos, este prezent un alt nivel de astfel de pietrişuri.
În careul A3, la adâncime de 12,05 m (corespunzătoare adâncimii de 12,40 m din A02) au fost identificate stânci de calcar din baza versantului, piese de silex şi un molar de cal.
În careul A4, la adâncimea de 11,70 m, peste nivelul de stânci de calcar, s-a conservat un craniu de cal (Equus caballus) aproape întreg, dar fără materiale litice.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu