Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Jurilovca | Judeţ: Tulcea | Punct: Necropola tumulară | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca greacă şi elenistică
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Tulcea
Localitate   Jurilovca
Comuna   Jurilovca
Punct
Necropola tumulară
Sector   Necropola Tumulara
Toponim   Orgame
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    160653.04
Raport Lucrările s-au concentrat în aria monumentului funerar TA95 pentru a epuiza cercetarea şanţului de ofrande. Aici au fost cercetaţii jumătate dintre martorii (L: 10-14 x 0,75 m) păstraţi între cele 32 de secţiuni deschise în anii trecuţi. Materialul arheologic rezultat completează din abundenţă inventarul funerar al mormântului. Subliniem, ca observaţie generală, concentrarea unui bogat material amforic, specific pentru a doua jumătate a secolului IV – începutul secolului III a. Chr., în şanţul de ofrande, ţigle colorate cu vopsea brună sau roşcată, resturi osteologice incinerate. Cele mai bine reprezentate sunt centrele Thasos, Chios, Mende şi Sinope. Mult mai rar apar alte tipuri ceramice: veselă de turnat sau de consum pentru lichide: oinochoai, cratere sau cantharoi.
În afară de cercetarea arheologică propriu-zisă a tumulului TA95, ne propusesem pentru anul 1998 si demararea unor lucrări de restaurare şi conservare a acestuia. Lipsa fondurilor necesare a dus la amânarea acestui proiect pentru anul 1999.
Un alt obiectiv a fost şi continuarea investigaţiei în aria tumulului TD97. In partea sud-estică a acestuia, constatasem din anii trecuţi prezenţa unei amenajări din pietre, deranjate şi ameninţate cu dispariţia, datorită amplasării sale în pantă şi foarte aproape de suprafaţa actuală de călcare. Aici au fost deschise 4 casete cu laturile 4 x 4 m, unde s-a săpat până la adâncimea maximă de 0,50 m, cotă la care se află stânca naturală. S-a recuperat astfel traseul ringului de piatră al unui mormânt databil în prima jumătate a secolului III a.Chr. Conţinutul acestuia a dispărut în timp, fiind recuperate doar câteva fragmente de la o oinochoe cu corp canelat, acoperită cu firnis negru, un fragment dintr-o cană de ceramică cenuşie lucrată la roată şi câteva fragmente atipice de amfore greceşti.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu