Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Meteş | Judeţ: Alba | Punct: La peşteră | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Meteş
Comuna   Meteş
Punct
La peşteră
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    5586.01
Raport

Au fost continuate săpăturile în aşezarea preistorică situată pe un mic platou, cu dimensiunile de cca. 120 x 70 m, care formează partea superioară a unei stânci calcaroase aflate pe malul stâng al văii Albinei. Au fost săpate trei secţiuni, dintre care S.I A (5 x 1 m) şi S.III (10 x 1 m) au fost plasate pe latura sudică a aşezării, iar S.II (7 x 1 m) aproximativ în zona sa centrală. Din punct de vedere stratigrafic s-a constatat că natura şi grosimea depunerilor arheologice variază de la o secţiune la alta. Astfel, în secţiunea I A grosimea stratului de cultură se apropie de 1 m, primele trei nivele aparţinând fazei a III-a a culturii Coţofeni, ultimul nivel fiind caracteristic bronzului timpuriu din zonă. În secţiunea II stratul de cultură nu depăşeşte 0,35 m, la bază aflându-se materiale Coţofeni, iar în partea superioară materiale amestecate, aparţinând bronzului timpuriu şi celui mijlociu (cultura Wietenberg). În fine, în S.III nu s-a constatat decât prezenţa unui nivel Coţofeni, fiind surprinsă parţial o locuinţă de suprafaţă, din care s-a recoltat ceramică Coţofeni târzie, inclusiv buze răsfrânte tip "manşetă. şi un pumnal de formă foliacee din cupru.


Restul materialului arheologic din celelalte secţiuni cuprinde vase întregi şi fragmentare, unelte din silex şi un topor din piatră neporforat, râşniţe şi o mărgea din lut, majoritatea aparţinând culturii Coţofeni. Bogăţia materialului din aşezare, precum şi identificarea cimitirului tumular corespunzător acestuia, numărând nouă tumuli, impun continuarea şi extinderea cercetărilor în anii viitori.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu