Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Grădiştea de Munte (Grădiştea Muncelului) | Comuna: Orăştioara de Sus | Judeţ: Hunedoara | Punct: Dealul Grădiştii | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Latene
Perioade
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Mormânt tumular
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Grădiştea de Munte (Grădiştea Muncelului)
Comuna   Orăştioara de Sus
Punct
Dealul Grădiştii
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Florea Gelu Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Gheorghiu Gabriela Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Glodariu Ioan Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Iaroslavschi Eugen Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca
Pescaru Adriana Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Suciu Liliana Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca
Cod RAN    90397.01
Raport La Costeşti-Cetăţuie a continuat cercetarea mormântului tumular descoperit anul precedent, dar săparea lui nu este încă încheiată. Principalele noutăţi constau în prezenţa unor fragmente ceramice între pietrele mantalei şi apariţia în inventar a unei piese de bronz care indică datarea certă în a doua jumătate a sec. I p. Chr.
În cetatea de la Sarmizegetusa a început săparea în sistem covor a platoului superior, cercetat înainte doar prin patru secţiuni. Zona investigată prin patru secţiunii paralele aparţine integral nivelării romane. Materialul descoperit constă din ceramică dacică şi romană, material feros dacic de construcţie (cuie, piroane, ţâţâni, armături), fragmente de ţigle si cărămizi, fragmente de pereţi de vase de sticlă s.a. Deocamdată nu s-a găsit nici un complex închis.
În acelaşi sit s-a cercetat parţial Terasa Drum, situată mai jos de zidul roman al cetăţii de pe latura de sud. Acolo nivelarea romană s-a făcut spre sfârşitul prezenţei detaşamentului din Legiunea IV Flavia Felix pe un teren neamenajat anterior de daci. Materialul arheologic este în proporţie de 90% dacic.
În urma unor informaţii locale s-au sondat două locuinţe pe dealul Leurzea la Luncani şi a început verificarea turnului din punctul "La Vămi", situat în apropierea cetăţii de la Blidaru. Constatarea majoră constă în utilizarea unor blocuri de calcar de foarte mari dimensiuni, ceea ce impune găsirea drumului pe care ele au putut fi transportate din cariera de la Măgura Călanului.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu