Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Săvârşin | Judeţ: Arad | Punct: Dealul Cetaţuia | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Latene
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Arad
Localitate   Săvârşin
Comuna   Săvârşin
Punct
Dealul Cetaţuia
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    11851.01
Raport În campaniile 1997/98 am continuat cercetările la poalele Dealului Cetăţuia, în sectorul de sud-est. Secţiunea F, orientată perpendicular pe curbele de nivel a fost extinsă spre vest si adâncită ajungând astfel la dimensiunile de 38 x 3,50 m, cu o adâncime maximă de 7 m. în extremitatea estică a secţiunii, în imediata apropiere a vechiului curs al Mureşului, a fost secţionat un semibordei aparţinând fazei a doua din evoluţia aşezării (sec. III-II a. Chr.). La capătul opus al secţiunii au continuat să apară fragmente de lingouri de bronz, bucăţi de zgură feruginoasă si cenuşă care indică existenţa în apropiere a unui atelier metalurgic, în aceeaşi zonă, între 34-36, a apărut o vatră de foc şi podeaua de lut bătut a unei locuinţe.
Bogatul material ceramic cuprinde exclusiv piese lucrate cu mâna. Este vorba de fragmente de oale-borcan, castroane, străchini şi fructiere. Au apărut, de asemenea, şi câteva fragmente din piese de fier (cuţite ?) foarte corodate.
Cercetările din campaniile trecute au contribuit la nuanţarea unor observaţii legate de faza a doua a aşezării de la Săvârşin. Astfel, se conturează existenţa unui al doilea atelier metalurgic situat la distanţă relativ mică faţă de primul (la cca. 30 m sud-vest) ceea ce permite supoziţia că ne aflăm în zona manufacturieră a aşezării situată, cum era şi firesc, foarte aproape aproape de cursul Mureşului. Descoperirea unui număr relativ mare de piese din fier în ultimele două campanii a modificat semnificativ statistica acestui tip de material care până cum era inexplicabil de slab reprezentat.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu