.
Sighişoara | Judeţ: Mureş | Punct: Biserica Evanghelică (Biserica din Deal) | Anul: 1998
Anul:
1998
Epoca:
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Categorie:
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit:
Biserică
Localizare pe hartă:
Județ:
Mureş
Localitate:
Sighişoara
Comuna:
mun. Sighişoara
Punct:
Biserica Evanghelică (Biserica din Deal)
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Andrieșcu Bogdan Muzeul Ţării Făgăraşului "Valeriu Literatu", Făgăraş
Istrate Marcu Daniela SC Home Trade SRL
Pascu Ioan Feodor Muzeul de Istorie Sighişoara
Cod RAN:
Raport:

Cercetările arheologice la Biserica din Deal, Sighişoara, jud. Mureş, s-au desfăşurat în august-septembrie 1998, ca parte componentă a programului de restaurare a monumentului. Săpăturile s-au limitat la interiorul bisericii: au fost efectuate 10 secţiuni şi casete în navă (conform planului general), şi 4 casete în cripta subterană.
Cercetările au pus în evidenţă existenţa a trei etape principale de constr...ucţie:
I. Construcţie de plan nedeterminat, din care s-a păstrat un fragment de zid care reprezintă acum latura de est a navei sudice. Datează probabil din sec. XII-XIII.
II. Bazilică, sec. XIII-XIV. A avut trei nave, despărţite de patru perechi de stâlpi, ale căror urme au fost identificate în săpătură. Turnul avea forma şi dimensiunile celui actual, iar arcul de triumf era puţin mai larg. Nu se poate preciza cum va fi arătat partea de est.
III. Biserica actuală a fost construită în a doua jumătate a secolului al XV-lea, după demolarea bazilicii. Primul compartiment realizat a fost corul, prevăzut cu contraforturi la extremităţile dinspre vest; hala propriu-zisă pare să fi fost edificată într-o singură etapă, în forma în care se păstrează şi astăzi, cu navele despărţite prin trei perechi de stâlpi. Concomitent, turnul bazilicii a fost demolat construindu-se cel actual, care a păstrat însă orientarea generală a bazilicii.
în cursul săpăturilor au fost cercetate 86 de morminte, care se încadrează în cinci grupe cronologice: 1. Mormânt cu nisă, fără pigment de mortar în umplutura gropii, este tăiat de fundaţiile bazilicii si datează probabil din sec. XII-XIII. 2. Mormânt cu groapa săpată în trepte dar cu sicriu din lemn si pigment de mortar în umplutura gropii, probabil sec. al Xlll-lea. 3. Morminte cu scrie din lemn, fără pigment de mortar în umplutura gropii; sunt tăiate de fundaţiile bazilicii şi datează tot din secolul al Xlll-lea. 4. Morminte având umplutura gropii din lut cu rar pigment de mortar, sec. XIV-XVI. 5. Morminte cu umplutură afânată, secolele XVI-XVII.

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
CIMEC
Limba:
RO