Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Stupini | Comuna: Sânmihaiu de Câmpie | Judeţ: Bistriţa-Năsăud | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Bistriţa-Năsăud
Localitate   Stupini
Comuna   Sânmihaiu de Câmpie
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    34529.01
Raport Au continuat cercetările în punctul "Fânaţele Archiudului" prin deschiderea a două suprafeţe de 34 x 2 m şi patru casete pentru degajarea unora din complexele identificate. Sectorul cercetat se găseşte pe un bot de terasă situat la 100 m SE de zona cercetată în campaniile anterioare.
Stratul de cultură coboară la 0,80-0,90 m şi cuprinde un nivel cu urme de locuire din bronzul final, o locuire hallstattiană timpurie din care au fost cercetate o locuinţă de suprafaţă şi două gropi de provizii şi un nivel daco-roman. Fără să apară sub forma unei depuneri continue au fost identificate locuinţe ale unor aşezări din secolul VI şi din secolul VIII-IX.
Din nivelul de locuire daco-romană au fost săpate o locuinţă de tip bordei şi patru gropi de provizii, o altă locuinţă fiind doar interceptată de secţiune fără a fi degajată.
Materialul arheologic din complexele daco-romane constă, în cea mai mare măsură din fragmente ceramice lucrate la roată de factură romană provincială: roşie şi cenuşie fină şi brun-negricioasă poroasă, precum şi din vase lucrate cu mâna de factură dacică. Pe nivel, în afara locuinţei, a fost găsită o fibulă de bronz cu capul puternic profilat, databilă în prima jumătate a secolului II p.Chr.
într-una dintre gropile de formă cilindrică a fost depus un schelet de câine si o oală cenuşie cu decor lustruit, spartă ritual, în vecinătatea gropii s-a găsit un mormânt de inhumaţie orientat NS având ca inventar câteva vârfuri de săgeţi cu trei muchii de factură hunică.
Din nivelul de locuire din secolul VI au fost săpate două locuinţe adâncite în pământ cu dimensiunile de 4 x 2,80 m respectiv 4,25 x 2,50 m. în umplutura locuinţelor se afla un bogat inventar format din fragmente ceramice şi numeroase oase de animale. Ceramica provine de la oale şi căni din pastă cenuşie zgrunţuroasă sau cu pietricele în pastă şi vase lucrate din pastă cenuşiu-negricioasă fină cu decor lustruit sau ştampile de factură gepidică.
Alte patru complexe de locuire, de formă rectangulară prevăzute cu cuptoare-pietrar, au fost săpate în această campanie. Locuinţele erau de tipul celor parţial adâncite în pământ fără amenajări interioare sau gropi de stâlpi pe laturi. Materialul ceramic cuprinde borcane lucrate cu mâna şi la roată, ultimele decorate cu benzi de linii drepte si în val, pe baza căruia aşezarea se datează în secolul VIII-IX.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu