Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Trinca | Judeţ: R. Moldova | Anul: 1998

Anul   1998
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   R. Moldova
Localitate   Trinca
Comuna   
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Alaiba Ruxandra Institutul Român de Tracologie, filiala Iași
Bubulici V. Institutul de Arheologie şi Etnografie, Chişinău
Levitki Oleg Institutul de Arheologie şi Etnografie, Chişinău
Cod RAN    **
Raport Au fost continuate investigaţiile în aşezarea pluristratigrafică Trinca "Izvorul lui Luca". S-a dezvelit o suprafaţă de 600 m2. Grosimea stratului de cultură variază, de la 0,50 până la 1,0-1,20 m. Materialul arheologic rezultat confirmă, încă o dată, succesiunea orizonturilor cultural-cronologice fixată în anul 1996: paleoliticul superior reprezentat de o colecţie impunătoare de unelte de silex; perioada de tranziţie de la eneolitic la epoca bronzului-cultura Horodiştea-Gordineşti, documentată prin vestigiile unei locuinţe de suprafaţă, a unei gropi menajere, o mare cantitate de ceramică şi ustensile din diferite materiale (silex, os, lut ars); perioadele timpurie şi mijlocie a epocii bronzului reprezentate doar prin material ceramic; perioada târzie a epocii bronzului - prima epocă a fierului căreia îi sunt atribuite resturile unor locuinţe de suprafaţă, platforme din pietre de calcar, vetre deschise (una cu baza din pietre acoperită cu un strat de lut, a doua cu baza din lut ars cu grosimea de circa 10 cm), trei gropi menajere, ceramică şi ustensile de lut ars, silex, calcar, gresie, os şi bronz; vestigii sporadice din perioada medievală timpurie. Din straturile de săpătură şi din complexele investigate provine şi o considerabilă cantitate de oase de animale.
Rezultatele săpăturilor din anul 1998 din aşezarea Trinca "Izvorul lui Luca" sunt de o importanţă deosebită, atât pentru cunoaşterea succesiunii şi culturii materiale a orizonturilor cultural cronologice evidenţiate, cât şi a situaţiei cultural istorice din zona de nord-vest a Moldovei.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu