Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Urluieni (Afrimeşti) | Comuna: Bârla | Judeţ: Argeş | Punct: Castellum B | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Argeş
Localitate   Urluieni (Afrimeşti)
Comuna   Bârla
Punct
Castellum B
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    14478.01
Raport


Cercetările de la Urluieni din 1995, fuseseră programate a se desfăşura în castellum A, de pământ şi lemn, cu scopul de a obţine elementele de datare pentru momentul de construire al acestuia şi pentru a obţine datele principale privind fazele lui de existenţă. Din păcate, deşi s-au făcut demersurile necesare, ca în temeiul Legii 18 să se creeze domeniul public şi pe aria pe care se află acest castellum, pământul a fost împărţit ţăranilor şi este cultivat cu porumb, aşa încât nu am putut efectua cercetarea programată.


Ca urmare, am schimbat programul şi am reluat săpăturile în zonă, unde după toate probabilităţile se află praetorium. S-a început cercetarea unei suprafeţe de 30 x 7 m, dat fiind că numai săpăturile în suprafaţă pot determina urmele zidurilor scoase, de cele mai multe ori, până la ultima cărămidă. O monedă bulgărească, emisă în 1870, ar putea fi un indiciu pentru epoca în care s-a început spolierea celei mai mari părţi a zidurilor.


Cercetarea nu este încheiată, remarcându-se marea cantitate de material arheologic, fibule, monede, vârfuri de săgeţi şi două mortaria, unul de granit (crăpată în antichitate şi prins într-o bandă de fier şi celălalt din marmoră. Cele două mortaria au fost puse unul într-altul şi aşezate răsturnat, cu faţa în jos.


Cercetarea va continua în campania viitoare, extinzându-se până la zidul de incintă pe latura de vest şi pentru a identifica planul construcţiei, care se poate bănui ca fiind destul de complicat.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu