Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Oradea | Judeţ: Bihor | Punct: Cetatea Oradea | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Cetate
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Bihor
Localitate   Oradea
Comuna   mun. Oradea
Punct
Cetatea Oradea
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Rusu Adrian Andrei responsabil Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca
Cod RAN    26573.02
Raport


Campania a V-a a avut în obiectiv cercetarea secţiunilor S X (10 x 2,5 m), S XVIII (7 x 5 m) şi finalizarea S XVI, începută în campania anterioară.


Fortificaţia de lemn şi val de pământ a fost întâlnită în două puncte diferite. S-a confirmat refacerea ei în două etape, cel puţin în perimetrul aripii vechi a palatului episcopal. Din perioada contemporană ei au fost cercetate o locuinţă şi un cuptor (sec. XII - XIII). Cercetarea a confirmat ipotezele mai vechi ale succesiunii de construcţie a aripilor palatului episcopal.


Aripa veche a fost cea dinspre sud-est, la care s-a adosat, în unghi obtuz, o altă aripă nouă, mai amplă. Un alt punct al şantierului a urmărit vecinătăţile turnului de incintă, cu bază circulară (T2). Diametrul său a fost de circa 7,60 m. Au fost găsite nivelele sale de construcţie şi dărâmare. Au apărut elemente noi ale palisadei din sec. al XVII-lea şi amenajări locative din secolele XVII - XVIII. S-au cercetat şase noi morminte (M 45 - M 50). Între pietrele profilate se găsesc, în proporţie egală, fragmente gotice şi renascentiste. Unele sunt noutăţi, altele au semne de pietrari noi ori prezintă refolosiri interesante. S-au descoperit încă două fragmente de clopot, din care una cu un fragment de inscripţie, cealaltă cu un cap de "putti". Se adaugă accesorii vestimentare şi podoabe (copci ornamentale, "trese" aurite, inel cu montură, ac de pănaş), aplici (una argintată, pentru o broască de lădiţă). Alături de numeroasele fragmente de ghiulele, sunt piese şi accesorii de construcţie de fier. Între piesele de sticlă remarcăm un fragment din gâtul unui flacon şi peretele unui vas ornamentat prin incizii şi vopsire. Din ceramica de uz comun o menţiune specială merită un lot de pahare de lut, din pastă caolinică (sec. XIV - XV), ceramică importată din Orient. S-au găsit urmele consistente ale unei sobe confecţionată din cahle-oale cu gura circulară (21 bucăţi întregi sau întregibile). Pe lângă alte materiale le adăugăm pe cele numismatice. Cele mai vechi sunt un grup de trei monede de la sfârşitul secolului al XIV-lea.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu