Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Alba Iulia | Punct: Apulum II - Profi | Anul: 2002

Anul   2002
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII)
Perioade
Epoca romană
Categorie
Religios, ritual şi funerar
Tipuri de sit
Necropolă
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Alba Iulia
Comuna   mun. Alba Iulia
Punct
Apulum II - Profi
Sector   
Toponim   [Apulum]
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Brânda Dan Sever Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Dragotă Aurel responsabil Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Rustoiu Gabriel Tiberiu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba
Cod RAN    1026.19
Raport În perioada 21.08 - 31.10. 2002, s-au efectuat cercetări arheologice la ieşirea din municipiul Alba Iulia, lângă drumul spre Zlatna, mai exact la intersecţia B-dul Victoriei cu Str. Calea Moţilor. Pe amplasamentul respectiv, SC Profi Rom Food SRL Timişoara urmează să construiască un complex comercial. Având în vedere că perimetrul viitoarei construcţii se află în zona unei mari necropole romane şi feudal timpurii, fapt confirmat şi de recentele cercetări pentru Staţia de distribuţie carburanţi OMV, s-a impus descărcarea de sarcină istorică.
S-a săpat o suprafaţă de aproximativ 2.000 m2.
Pe acest amplasament, s-au dezvelit 185 de morminte (inhumaţie şi incineraţie) din epoca romană. În cazul mormintelor de inhumaţie, defuncţii au fost depuşi în decubit dorsal, în groapă simplă sau în cistă de cărămidă, acoperită. Scheletele din cistele de cărămidă s-au păstrat parţial, majoritatea fiind jefuite. Incineraţia este reprezentată de morminte în care defunctul era ars pe loc sau la ustrinum, iar resturile cinerare au fost depuse într-o groapă simplă sau într-o urnă. Inventarul funerar este destul de divers, şi constă din: monede de bronz, piese de podoabă şi vestimentaţie (mărgele, fibule din bronz sau fier, inel digital cu gemă), zar din os, opaiţe şi vase ceramice. Elementele de rit şi ritual funerar, ne permit o datare între secolele II-III. Nu s-au identificat morminte din perioada evului mediu timpuriu.
S-a identificat limita NNV a cimitirului (spre Zlatna). În ceea ce priveşte latura NNE (spre Bazinul Olimpic) s-au descoperit încă numeroase morminte, fapt ce sugerează continuarea necropolei în această direcţie.
Săpăturile de salvare vor continua şi în anul 2003, când va fi afectată în special zona viitoarei parcări a supermarket-ului.
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu