Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Carei | Judeţ: Satu Mare | Punct: Bobald | Anul: 2002

Anul   2002
Epoca
Neolitic, eneolitic, tranziţie la bronz;
Epoca bronzului;
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Neolitic;
Epoca medievală mijlocie;
Epoca bronzului
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Tell
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Satu Mare
Localitate   Carei
Comuna   mun. Carei
Punct
Bobald
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Németi János Muzeul Municipal Carei
Roman Petre responsabil Institutul Român de Tracologie, Bucureşti
Cod RAN    136535.02
Raport Cercetarea arheologică din anul 2002 a urmărit la sectorul Bobald I – "casa agronomului" – degajarea unor suprafeţe destinate pentru construcţii – adică lărgirea clădirii existente din anii ‘80.
Au fost fixate următoarele secţiuni:
S VII–2002 cu dimensiunile 5 x 4,80 m (0,20 m perete median);
S VIII–2002 cu dimensiunile 5 x 4,80 m (0,20 m perete median);
S IX–2002 cu dimensiunile 4 x 4 m (0,20 m perete median);
S X – 2 x 2 m – zonă pregătită pentru un puţ.
Situaţia stratigrafică nu diferă faţă de cercetările din anul 2001 din această zonă. Suprafaţa tell-ului şi azi este mult deranjată de arătura adâncă executată cu ocazia plantării pomilor fructiferi. În continuare depunerile din faza finală a vieţii tell-ului până în adâncimea de -1,40 –1,50 (de sus) toate depunerile sunt bulversate, deranjate din cauza cimitirului din epoca feudală. Mormintele sunt depuse în două nivele, iar morminte de copii apar chiar sub nivelul solului vegetal, răvăşite de lucrări agricole. În total au fost observate în jur de 80 de morminte cu inventar sărac format din nasturi, mici ace de coc şi mărgele mărunte cusute pe haine sau pe năframa aşezată pe cap în cazul mormintelor de femei (fete tinere).
La adâncimea de -1,35 -1,40 (de sus) prin urmele de arsuri puternice – se constată urmele unei locuinţe; apoi la adâncimea de -1,80 -1,90 m – toate conţin materiale specifice culturii Otomani – faza mijlocie.
La adâncimea de -2,30 -2,40 m – se distinge o depunere de lut aşternut, care maschează sfârşitul depunerilor din epoca bronzului timpuriu.
Toate secţiunile au fost adâncite până la solul de culoare brun-roşcat – un lut loess-oid – la -2,50 -3 m.
Au fost urmărite problemele legate de evoluţia tell-ului, de primele depuneri sporadice din faza finală a neoliticului târziu, bronzul timpuriu – cultura sau grupul Sanislău şi apoi cultura Otomani, surprinsă şi faza finală în special prin gropiţe, care străpung depunerile din epoca bronzului mijlociu – adică faza clasică a culturii Otomani. Au fost descoperite multe vase întregi sau întregibile, cantitate mare de oase de animale, un model de căruţă ornamentat cu cap de animal stilizat, obiecte din os, o daltă din bronz şi alte obiecte lucrate din lut: greutăţi, fusaiole, roţi din modele de căruţe, etc. [Németi János]
Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu