Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Vaţa de Jos | Judeţ: Hunedoara | Punct: Peştera Prihodişte | Anul: 2002

Anul   2002
Epoca
Epoca bronzului
Perioade
Epoca bronzului
Categorie
Domestic
Tipuri de sit
Locuire în peşteră
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Hunedoara
Localitate   Vaţa de Jos
Comuna   Vaţa de Jos
Punct
Peştera Prihodişte
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Cosac Marian Universitatea "Valahia", Târgovişte
Pavel Romică Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Rişcuţa Nicolae-Cătălin responsabil Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Deva
Cod RAN    91802.01
Raport Peştera Prihodişte are două intrări, cu deschidere spre nord-est şi respectiv nord-vest, care se reunesc într-o sală centrală de unde porneşte o galerie semiactivă, obturată după circa 20 m.
Cercetările sistematice au debutat în luna octombrie 1998, printr-un sondaj de verificare stratigrafică (So I) de 2 x 1 m, amplasat în sala centrală şi au continuat în anul 2000 prin deschiderea, tot în sala centrală, a unei secţiuni (S I) de 6 x 2 m, amplasată în prelungirea sondajului din 1998. După o întrerupere de un an (2001), cercetările au continuat în perioada 10 - 20 IX 2002, prin deschiderea a două noi secţiuni. Secţiunea S II (4 x 1,5 m) a fost plasată la intrarea în galeria ce porneşte din sala centrală. Săpătura a fost adâncită până la -1 m, fără a fi atins patul peşterii. Au fost făcute observaţii privind stratigrafia sedimentului din peşteră, urmele de locuire umană fiind consemnate doar până la –0,40 m. În ceea ce priveşte descoperirile arheologice, au fost descoperite două vetre de foc şi o importantă cantitate de ceramică.
Secţiunea S III (3 x 2 m) a fost amplasată în sala centrală a peşterii, în continuarea sondajului din 1998, spre deschiderea de nord-vest a formaţiunii carstice. Încă de la primul strat au fost descoperite urme ale unei amenajări de locuire. Aceasta consta dintr-o podină formată din pietre de calcar atent aşezate, acoperite de un strat de pământ tasat. Pe latura de nord a secţiunii a fost dezvelită parţial şi o vatră de foc cu strat consistent de arsură. Aceasta avea o formă concavă şi era amenajată tot pe un pat de pietre. Totodată, au fost surprinse şi urmele unor pari care susţineau probabil suprastructura acestei amenajări. Locuinţa nu a fost dezvelită integral, acest obiectiv urmând a fi realizat în campania următoare. Inventarul arheologic descoperit constă în ceramică şi bucăţi de gresie care au aparţinut unei râşniţe. Potrivit inventarului recuperat complexul poate fi datat în perioada de început a epocii bronzului.
Noile cercetări au confirmat atât stratigrafia consemnată în cursul campaniilor anterioare cât şi încadrarea cultural-cronologică a materialului arheologic descoperit.
Rezumat
English Abstract Prihodişte Cave has two entrances, opening to the northeast and northwest, respectively, merging in a central hall from where starts a half-aquatic gallery, obturated after about 20 m.
In 2002 we opened up two sections. We made observations on the stratigraphy of the sediment in the cave, as the human occupation traces were documented only down to –0.40 m. We uncovered two hearths and an important amount of pottery.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu