Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Petroşniţa | Comuna: Bucoşniţa | Judeţ: Caraş-Severin | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Apărare (construcţii defensive)
Tipuri de sit
Fortificaţii
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Caraş-Severin
Localitate   Petroşniţa
Comuna   Bucoşniţa
Punct
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    51788.02
Raport


În urma sesizării unor locuitori, în dreptul bornei ce indică Km 10 - pe şoseaua Caransebeş - Orşova, la cca. 200 m vest de aceasta, au apărut urme de construcţie romană (turn). A fost efectuată o săpătură arheologică de salvare; au fost trasate două secţiuni, una E-V (15 x 1,5 m) şi alta N-S (10 x 1,5 m), s-au identificat două ziduri cu l = 1,25 în secţiunea E-V şi s-au observat în secţiunea N-S, urme provenind de la demantelarea unui zid.


Zidul a fost construit din calcar fasonat legat cu mortar, având o înălţime (de la bază) de 0,75 - 0,80 m, cele două ziduri formează un unghi de 90o. În interiorul construcţiei, din punct de vedere stratigrafic, se disting două nivele. Primul nivel este caracterizat printr-o podea de lut de cca. 30 cm depusă peste stratul de pietriş de râu care acoperă humusul antic (lut gălbui). Peste acest nivel se află un strat de pământ şi dărâmătură, iar la cca. 50 cm de humusul antic, se află cel de al doilea nivel format din lut tasat cu pământ. În exteriorul construcţiei, care este un patrulater cu perimetrul de 8 x 8 m, în carourile 8-12, a fost surprinsă o situaţie stratigrafică diferită de cea din interiorul ei. Aici avem un strat de dărâmătură (sub nivelul actual) de cca. 40 cm de mortar, cărămizi şi piatră. Acest strat suprapune un nivel format din pământ amestecat cu mortar foarte bine tasat, probabil, momentul când s-a construit această clădire, care suprapune un strat de pământ brun de cca. 20 cm sub care se află humusul antic (lut gălbui). În carourile 12-14 a fost descoperit un şanţ adînc de 1,80 m, acoperit cu pământ de dărâmătură străpungând, atât stratul de pământ brun, cât şi cel de lut gălbui.


Materialul arheologic provine, în mare măsură, din şanţul aflat pe latura vestică fiind descoperite foarte multe fragmente ceramice, cărămizi, o monedă de la Septimius Severus şi o fibulă datată la sfârşitul sec. II.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2018.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu