Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Cluj-Napoca | Punct: Str. Victor Deleu | Anul: 1995

Anul   1995
Epoca
Epoca romană timpurie (sec. I - III)
Perioade
Categorie
Domestic;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Cluj
Localitate   Cluj-Napoca
Comuna   mun. Cluj-Napoca
Punct
Str. Victor Deleu
Sector   
Toponim   
Persoane implicate și instituții
Cod RAN    54984.16
Raport Str. Victor Deleu
Obiectivul principal a fost investigarea părţii de vest a clădirii C.2 din zona de nord a oraşului roman Napoca. Suprafaţa cercetată a fost de 15 x 6 m. S-a constat existenţa unei curţi cu dalaj şi a două camere cu sistem de încălzire prin hypocaust, păstrat în una din camere intact. Legătura dintre curte şi cele două camere se făcea printr-o uşă, a cărui încadrament din piatră s-a păstrat intact. Sistemul de închidere al uşii, broasca, zăvorul, şildul şi cheia s-au păstrat de asemenea, intacte. Cronologic, se constată două nivele cu construcţii de piatră şi trei nivele de construcţii de lemn.


Zidurile de piatră sunt extrem de bine păstrate, în unele porţiuni, atingând nivelul contemporan de călcare. Materialul arheologic constă din piese de bronz, os, fier, cu urme de ceramică. Pentru delimitarea întregii clădiri este nevoie de continuarea săpăturilor spre vest. Concomitent cu cercetările arheologice, s-au efectuat lucrări de conservare şi restaurare pe întreaga suprafaţă cercetată anterior, pentru transformarea în parc arheologic în aer liber.

Rezumat
English Abstract
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO
 


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu