Home Page
English
Cronica cercetărilor arheologice din România, 1983 - 2012.
Rapoarte preliminare de cercetare arheologică

Raport de cercetare arheologică

Alba Iulia | Punct: str. Mihai Viteazul nr. 21 (Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) | Anul: 2003

Anul   2003
Epoca
Epoca migraţiilor (sec. III - VI);
Epoca migraţiilor (sec. VII - XI);
Epoca medievală timpurie (sec. X - XIII);
Epoca medievală (sec. XIII -XVIII)
Perioade
Epoca post-romană;
Epoca migraţiilor;
Epoca medievală mijlocie
Categorie
Religios, ritual şi funerar;
Neatribuit
Tipuri de sit
Locuire
Localizare pe hartă   Localizează pe harta României
Judet   Alba
Localitate   Alba Iulia
Comuna   mun. Alba Iulia
Punct
str. Mihai Viteazul nr. 21 (Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice)
Sector   
Toponim   Apulum
Persoane implicate și instituții
NumePrenumerolInstituție
Istrate Angel SC Damasus SRL Braşov
Istrate Marcu Daniela SC Damasus SRL Braşov
Szőcs Péter Levente Muzeul Judeţean Satu Mare
Tănase Daniela Muzeul Banatului, Timişoara
Cod RAN    1026.09
Raport În campania anului 2003 a fost realizată o singură secţiune pe latura de E a palatului, S 34, cu dimensiunile 5 x 2 m. Locul secţiunii a fost stabilit de necesitatea instalării unei canalizări în această zonă.
Structuri zidite:
Zidul palatului prezintă o deviere de 47 cm, care intervine brusc în linia zidului, fapt care ar sugera faze diferite de construcţie pentru cele două tronsoane care se întâlnesc în dreptul acestei secţiuni. Din păcate, fundaţiile palatului nu au putut fi observate în întregime din cauza limitării suprafeţei de cercetat şi a descoperirii unei construcţii recente.
Descoperirile din suprafaţa secţiunii sunt legate de un ansamblu de construcţii aparţinând epocii moderne. Au fost dezvelite fundaţiile din beton ale unei construcţii care s-a adosat palatului.
Lângă amenajarea de mai sus se află ruinele unui bazin turnat din beton, a cărui limită de E se află la 4,5 m de la zidul palatului, cu o deschidere interioară de 2,30 m. Bazinul a fost abandonat în primele decenii ale sec. XX.
Pe lângă bazin trece o canalizare din tuburi de beton cu diametrul exterior de 40 cm. Orientată pe direcţia N - S, canalizarea este îngropată la adâncimea de cca. 1,78 m de la nivelul de călcare actual (-1,70 m V).
Stratigrafia:
Stratigrafia în zonă a fost puternic bulversată de intervenţiile moderne. Partea cea mai puţin deranjată a profilului se află pe latura de E a secţiunii lângă groapa canalizării: pe un segment restrâns s-au putut observa depunerile specifice colţului de SV al cetăţii de la Alba Iulia, începând cu epoca post romană, suprapusă direct de amenajările ce au precedat construcţiile cu mortar ale epocii arpadiene.
În partea centrală a săpăturii, lângă bazinul din ciment, sub cota de -1 m s-a săpat în straturi nederanjate (straturile 9 şi 6) din care s-au recoltat materiale databile în sec. XI-XIII. Pe lângă fragmentele ceramice descoperite la acest nivel a mai apărut şi o monedă arpadiană conservată precar. Peste aceste depuneri intervine un strat consistent de pământ negru afânat care conţine foarte puţin material arheologic atipic, foarte probabil o nivelare anterioară construirii primului palat episcopal.
Rezumat
English Abstract During this campaign we drew only one section, as the finds were associated with modern constructions. We uncovered the concrete foundations of a construction that was added to the palace. In the central part of the excavations we picked up materials dating to the 11th – 13th centuries. Besides the sherds uncovered at this level a poorly preserved Arpadian coin appeared.
Bibliografie
Note Bibliografice
Sursa   Cronica cercetarilor arheologice din România
Editor   CIMEC
Limba   RO


Copyright: autorii rapoartelor și Institutul Național al Patrimoniului, CIMEC, 2020.
Coordonator: Bogdan Şandric. Documentarişti-analişti: Alina Iancu, Iuliana Damian, Oana Borlean. Consultant: Irina Oberländer Târnoveanu. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu